Wiki Loves Art in het Bardelaeremuseum


WLA-BardelaerePrimeur in België: vandaag start de allereerste editie van Wiki Loves Art. Tijdens de zomermaanden ontvangen Belgische culturele instellingen (amateur)-fotografen en erfgoedliefhebbers. Hun opdracht? Foto’s maken van de collectie en het museum. Ook het Bardelaeremuseum in Kaprijke doet mee aan deze eerste editie. Deelname aan de wedstrijd is open voor iedereen en gratis.

 

Wiki Loves Art

Gebaseerd op de succesvolle Wiki Loves Art-projecten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, nodigt Wiki Loves Art nu ook in België alle kunstliefhebbers en fotografen uit om foto’s te maken van voorwerpen in de deelnemende musea. De foto’s komen beschikbaar onder een vrije licentie en worden opgeladen in Wikimedia Commons, Wikipedia’s grootste online opslagplaats van vrije mediabestanden. Op die manier krijgt het Belgisch cultureel erfgoed een grotere online aanwezigheid.

Na de wedstrijdperiode zal een jury alle deelnemende foto’s beoordelen en de beste tien uitkiezen. De makers van deze foto’s ontvangen een prijs.

Wiki Loves Art wordt georganiseerd door Wikimedia Belgium, FARO Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, Packed vzw, Open Knowledge Belgium en Creative Commons Belgium. COMEET verspreide de oproep in het Meetjesland, waarna het Bardelaeremuseum zich engageerde om mee te doen.

Het Bardelaeremuseum

DSC02431Het Bardelaeremuseum bevat meer dan 20 000 collectiestukken, verdeeld over 105 verschillende beroepen. Deze unieke verzameling bevat onder meer landbouwalaam, huisraad uit vroegere tijden en ambachtelijke voorwerpen. Daarnaast tref je in het openluchtgedeelte een volledig gerestaureerde Duitse bunker uit 1917, een oud kerkhof, een wagenpark, een oude boomgaard, een sprookjestuin en een authentiek dorpscafé met groot terras. Sfeerbeelden van de museumopstelling of details van bepaalde objecten: in het Bardelaeremuseum kunnen fotografen naar hartenlust fotograferen.

Meedoen?

In juli en augustus 2016 kunnen kunstliefhebbers en fotografen, zowel amateurs en professionals, foto’s maken in de deelnemende musea. Wie foto’s wil maken in het Bardelaeremuseum, kan zich op voorhand inschrijven via deze link. Wie zijn inschrijvingsformulier meeneemt, kan het museum gratis bezoeken.

Het Bardelaeremuseum is in juli en augustus open op zon- en feestdagen of op afspraak.

Deelnemers kunnen hun foto inzenden door een account aan te maken op Wikimedia Commons. Foto’s inzenden kan via de uploadpagina van Wikipedia.

De foto’s van de deelnemende fotografen kan je bekijken via www.commones.wikimedia/bardelaeremuseum. In november volgt er een prijsuitreiking: een jury zal 10 laureaten selecteren uit alle foto’s van in de deelnemende musea.

Meer informatie over Wiki Loves Art vind je via www.wiki-loves-art.be.