Presentaties denk- en inspiratiedag Iedereen Mee-tjesland


vc denk- en inspiratiedagOp donderdag 19 mei 2016 namen heel wat medewerkers van Meetjeslande vrijetijdsdiensten, OCMW’s, bibliotheken en cultuurcentra deel aan Iedereen Mee-tjesland, de Meetjeslandse denk- en inspiratiedag over vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede. Met enkele inspirerende presentaties en tijd om plannen te maken.

Op deze pagina kan je de presentaties van deze denkdag terugvinden.

Armoede & vrije tijd
Joke Vermeersch, Wijkcentrum De Kring
Een vorming die start met een stuk theorie over armoede. Ervaringsdeskundigen van Wijkcentrum De Kring uit Eeklo maken dit vanuit hun eigen ervaringen concreet. Vervolgens komen de drempels aan bod die mensen in armoede ervaren bij deelname aan vrijetijdsactiviteiten.


Thuis in de bib – Bibliotheken en mensen in armoede
Chris Van de Vreken De Schakel (Welzijnsschakel Puurs)
Over het project ‘Thuis in de bib’. Hoe een bibliotheek toegankelijk maken voor personen met een beperkt budget? Ervaringsdeskundigen van De Schakel getuigen.


Geïntegreerd vrijetijdsbeleid: inspiratie uit de praktijk, handvaten in het beleid
Astrid De Bruycker, Démos
Aan de hand van enkele sprekende voorbeelden uit de praktijk bekijken we hoe jeugdwerk, sport en cultuur de handen in elkaar kunnen slaan. En hoe werk je precies aan vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede? Wat is een ‘lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie mensen in armoede’? Hoe werken we samen met het OCMW en met sociale organisaties?


Maak kennis met het Fonds vrijetijdsparticipatie
Caroline Balliauw, Fonds vrijetijdsparticipatie
We zoomen eerst in op de mogelijkheden van het Fonds vrijetijdsparticipatie: welke tussenkomsten worden geboden, voor wie, en hoe kun je ze aanvragen? Daarna maak je kennis met het Grote vrijetijdsspel dat het Fonds vrijetijdsparticipatie ontwikkelde om spelenderwijs met mensen met een beperkt inkomen op zoek te gaan naar drempels in vrijetijdsparticipatie.


Toegankelijk communiceren over vrijetijdsaanbod
Karel De Rudder, CultuurNet Vlaanderen
Eén van de drempels die ervoor zorgen dat de deur naar cultuur, jeugd en sport vaak gesloten blijft is een niet-aangepaste communicatie. Een sessie met handige tips over toegankelijk communiceren over het vrijetijdsaanbod naar mensen in armoede én hoe de UiT-instrumenten je hierbij kunnen helpen.

Andere handige documenten vind je hier:


Maatschappelijk kwetsbare jongeren
Heleen Masscho, Groep Intro
Hoe vrije tijd een schakel kan zijn voor jongeren in de strijd tegen (sociale) armoede.


Nog vragen? 

Heb je nog vragen over het thema? Of heb je een idee dat je graag even wil bespreken? Laat het ons weten! Mail naar stefanie.de.pauw@comeet.be of bel 09 373 75 96.

Foto’s

 

 

Gerelateerd aan dit bericht:

  • Meetjeslandse denk- en inspiratiedag vrijetijdsparticipatie mensen in armoede Mensen in armoede vinden vaak moeilijk hun weg naar cultuur- en vrijetijdsaanbod. Ze botsen op financiële, maar ook op praktische, sociale &…