Praktijkvoorbeeld toeleiding: groepsbezoek in CC Den Hoogen Pad


Om de vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede te bevorderen, is toeleiding heel belangrijk. Het Netwerk tegen Armoede gebruikt volgende definitie voor toeleiding:

Toeleiding is elke stap die nodig is om geïsoleerde mensen in armoede te bereiken, hun vertrouwen te winnen, interesse te wekken en te komen tot duurzame deelname aan de samenleving, in dit geval het aanbod cultuur, sport, jeugd of toerisme. Dit gebeurt in een evenwaardige dialoog en relatie tussen individu, tussenorganisatie en aanbieder. Tegelijk met ‘toeleiding naar het aanbod’ moet een proces gestart worden van het screenen, toegankelijk maken en desnoods aanpassen van het aanbod zelf.

Prakijkvoorbeeld: CC Den Hoogen Pad 

COMEET ging op zoek naar een praktijkvoorbeeld uit de regio. Zo kwamen we terecht bij CC Den Hoogen Pad in Maldegem, waar op regelmatige basis groepsbezoeken voor personen in armoede worden georganiseerd. Dergelijk groepsbezoek wordt georganiseerd vanuit het Lokaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie dat in Maldegem opgericht werd.

Deze toeleidingsactiviteit wordt het VIP- project genoemd en is volledig gratis voor de deelnemers. De personen die in aanmerking komen worden persoonlijk gecontacteerd door het OCMW en Welzijnsschakels.

Het project geeft personen met een beperkt budget de mogelijkheid om kennis te maken met het CC en het programma. Daarnaast is er aandacht voor mobiliteit: zo kunnen de deelnemers samen de bus nemen van Maldegem naar Adegem, waar het CC zich bevindt.

Deze activiteit ziet eruit als volgt:

  • Verwelkoming
  • Rondleiding door de zaal, eventueel bijwonen van een stukje soundcheck met uitleg over hoe alles werkt/georganiseerd wordt bij zo’n voorstelling
  • Hapje en drankje
  • Toelichting bij het programma van dat seizoen: voorstelling per voorstelling wordt overlopen in een gezellige babbel. Indien gewenst kunnen er onmiddellijk tickets gekocht worden voor de komende voorstellingen
  • Gratis bijwonen van de eerste voorstelling van het seizoen
  • Indien mogelijk achteraf een meet en greet met de artiest

Meer weten? Je kan terecht bij de Cultuurdienst van de gemeente Maldegem via cultuurdienst@maldegem.be of telefonisch op het nummer 050 72 89 79.

 

Gerelateerd aan dit bericht: