Fonds vrijetijdsparticipatie


Het fonds voor vrijetijdsparticipatie zet zich in voor personen die in armoede leven. Een grote drempel die ervaren wordt door personen in armoede is de financiële drempel. Het fonds biedt financiële tussenkomsten, waardoor deze drempel weggewerkt kan worden. Op die manier kunnen personen in armoede deelnemen aan cultuur-, jeugd- en sportactiviteiten.

Hoe?

Sociale welzijnsorganisaties kunnen gratis lid worden van het fonds. Het is via deze lidorganisaties dat personen in armoede een financiële tussenkomst kunnen aanvragen. Het enige criterium om als organisatie lid te mogen worden is dat minstens 50% van de doelgroep van de organisatie bestaat uit personen in armoede.

Hoeveel?

Bij elke aanvraag door een lidorganisatie zal het fonds zorgen voor een financiële tussenkomst. Er kan aanvraag gedaan worden voor zowel het vaste aanbod, als voor zelfgekozen activiteiten. Bij zelfgekozen activiteiten komt het fonds tussen voor 80%. Voor het vaste aanbod of bovenlokale activiteiten, betaalt een persoon maximum 20% van de originele prijs. Daarnaast komt het fonds ook tussen in alle vervoerskosten, dit voor 60%.

Maar, let wel op. Een persoon die in een stad of een gemeente woont, waar een lokaal netwerk is geïnstalleerd, kan enkel genieten van tussenkomsten bij het vaste aanbod. Personen die in een stad of een gemeente wonen waar nog geen lokaal netwerk van kracht is, hebben recht op het vaste aanbod én de zelfgekozen activiteiten. Meer info over lokale netwerken vind je hier.

Had je graag nog wat extra info gewenst? Neem dan even een kijkje op de website van het Fonds Vrijetijdsparticipatie.

Gerelateerd aan dit bericht: