Uitleendienst


Wil je het erfgoed in jouw buurt digitaliseren, fotograferen, filmen of digitaal tentoonstellen, maar heb je daar niet het nodige materiaal voor? Of zoek je een materialenpakket om met kinderen en/of senioren rond het Meetjeslandse erfgoed te werken? De erfgoedcel heeft hiervoor enkele zaken ter beschikking die je gratis kan ontlenen. Het materiaal wordt niet uitgeleend voor activiteiten met een commercieel doel of voor projecten die geen verband houden met erfgoed van het Meetjesland.

Hoe kan je bij ons ontlenen?

Je reserveert het materiaal dat je wenst te ontlenen minstens vijf werkdagen voor de uitleendatum bij COMEET via 09 373 75 96 of erfgoedcel@comeet.be. Je haalt het materiaal af op ons kantoor in Eeklo (Pastoor De Nevestraat 8, 9900 Eeklo). Op het moment van afhalen dien je ook een bruikleenovereenkomst in te vullen en te ondertekenen.

Meer informatie over de voorwaarden voor ontlening vind je terug in het reglement van de uitleendienst.

De nodige documenten kan je hier downloaden:

Wat kan je uitlenen bij ons? 

Materiaal voor digitalisering, tentoonstellingen,… 

A4-Scanner

Scanner Epson Perfection V850 Pro voor het digitaliseren van foto’s, documenten, dia’s en glaspositieven- of negatieven in verschillende formaten.

De scanner is transporteerbaar in een stevige flight case. Bij de scanner hoort een tas met een handleiding, software, de nodige kabels, houders voor negatieven …

Meer details over deze scanner vind je hier.


A3-Scanner 

A3-formaat scanner Microtek ScanMaker 9800 XL Plus voor het digitaliseren van foto’s, documenten (tot A3-formaat) en transparante materialen, zoals dia’s, (glas)-positieven en -negatieven.

De scanner is transporteerbaar in een doos (pakket van 12 kg). Bij de scanner hoort ook een tas met een handleiding, software, de nodige kabels, houders voor negatieven,…

Meer specificaties over de scanner vind je op deze webpagina.


Touchscreen

Tentoonstellingsscherm (touchscreen MSi Adora24 2M) met bijhorende software voor het aanmaken van tentoonstellingen met foto’s, documenten, filmpjes, muziek,… met 60 cm-scherm (diagonaal).

De digitale bestanden die je via de touchscreen wil tonen, moeten vooraf in de Tinkertouch-software ingevoerd worden door de erfgoedcel. Neem dus minimaal een maand op voorhand contact op met de erfgoedcel als je gebruik wil maken van de touchscreen.


-Videocamera

Videocamera

Filmcamera (Panasonic HC-V750) met bijpassende microfoon voor goede geluidsopname. Bij de camera krijg je ook een SD-kaart van 16 GB, de handleiding en de nodige kabels.


IRISBookSCANBoekscanner met OCR software 

Boekscanner (IRIScan Book 5) voor het scannen van foto’s en documenten. De scanner werkt via een microSD-kaart of via een rechtstreekse verbinding met je computer. Met de OCR Software kan je tekstdocumenten omzetten naar lees- en bewerkbare documenten.

Meer informatie en handleiding vind je hier 


Lamineermachine

Met dit toestel (Fellowes Jupiter 2) lamineer je A4 documenten in geen tijd. Het warmt snel op en heeft slechts 24 seconden per document nodig. Ideaal om teksten of afbeeldingen netjes te bewaren of tentoon te stellen.

Meer informatie over dit toestel vind je hier.


Educatief materiaal 

Meetjeslandse Reuzen ©Jos Notteboom

Mobiele infotentoonstelling Meetjesland Reuzenland

Met de mobiele infotentoonstelling kom je alles te weten over de Meetjeslandse reuzen en over reuzen in het algemeen: de geschiedenis, de bouw van reuzen, de rol van vrijwilligers en de typische reuzentradities. Met leuke wist-je-datjes, foto’s en boeiende verhalen.

De stand bestaat uit twee panelen (recto verso) en banners per reus of reuzengroep.


-Tobias

Educatief spel Tobias en de Meetjesrace 

Het educatieve pakket Tobias en de Meetjesrace is gebaseerd op het verhalenboek Tobias en de Meetjesmobiel. Het spel voert de kinderen langs alle gemeenten van het Meetjesland waardoor ze op een leuke en speelse manier bijleren over streekgerechten, legenden, tradities en de geschiedenis van het Meetjesland.
Het educatief bordspel is geschikt voor de tweede en derde graad van het lager onderwijs. Bij het spel hoort een groot oprolbaar spelbord en een spelkoffer met alle spelmateriaal.


-Sporen

Educatief spel Speuren naar Sporen 

‘Speuren naar sporen’ is een educatief kaartspel over archeologie in het Meetjesland en de Leiestreek, ontwikkeld voor de derde graad van het lager onderwijs. Het spel neemt de kinderen mee naar verschillende archeologische sites uit de regio’s. Ze leren meer over dagdagelijkse thema’s zoals wonen, leven en werken op het platteland door de eeuwen heen.
Het spel zit in een metalen koffer. Bij het spel is ook een handleiding voorzien.


-reminiscentie

Reminiscentiekoffer Boer zoekt ERFgoed

De ‘Boer zoekt ERFgoedkoffer’ is een reminiscentiekoffer met klein oud landbouwmateriaal, waarmee je herinneringen kan ophalen aan het landbouwleven van vroeger. Bij het landbouwmateriaal zitten ook fiches met verhalen over de voorwerpen. De koffer kan gebruikt worden door animatoren in woonzorgcentra die samen met de bewoners herinneringen willen ophalen aan het agrarische Meetjesland van vroeger.

Voor meer informatie over het materiaal in de uitleendienst of voor meer uitleg bij het gebruik van bepaalde materialen kan je terecht bij een medewerker van de erfgoedcel.

Gerelateerd aan dit bericht: