‘Verdesteleweren’ is ‘ t Schuunste Woord van ‘t Meetjesland!


stroatluuebers dialect Op Gedichtendag 2015 werd ’t Schuunste dialectwoord bekend gemaakt. Met maar liefst 1584 stemmen werd ‘verdesteleweren’, of kapot maken, het winnende woord van de dialectwedstrijd.

Voor het project Stroatluuëbers zochten COMEET en Meetjesman naar ’t Schuunste dialectwoord van ’t Meetjesland.

Dialectwedstrijd

Voor het project Stroatluuëbers zochten COMEET en Meetjesman naar ’t Schuunste dialectwoord van ’t Meetjesland. Tussen maart en juli 2014 stuurden de Meetjeslanders hun favoriete dialectwoorden en –gezegden in. Uit deze inzendingen werd door medewerkers van het Woordenboek voor de Vlaamse Dialecten (Ugent) een selectie gemaakt, die bestond uit veertien dialectwoorden. En op die selectie werd massaal gestemd tussen 1 september en 31 december 2014.

De dialectwedstrijd ’t Schuunste Woord van ’t Meetjesland was een groot succes. Tussen maart en juli 2014 werden er meer dan 700 dialectwoorden uit de streek ingestuurd. Tussen september en december werden er 4086 stemmen uitgebracht voor de dialectwedstrijd!

Top 14 van het Meetjesland

Op 29 januari 2015, Gedichtendag, werd ’t Schuunste dialectwoord bekend gemaakt. Met maar liefst 1584 stemmen werd ‘verdesteleweren’, of kapot maken, het winnende woord van de dialectwedstrijd. Op de tweede plaats staat ‘dei’ of zever met 1228 stemmen, op de derde plaats ‘schaoverdijnn’ of schaatsen met 760 stemmen.

En verder:
4. Djakkeleuren (ravotten): 155 stemmen
5. Erlewoase (chaos): 69 stemmen
6. Tsjeut (varken): 44 stemmen
7. Toatjespap (aardappelen in karnemelk): 42 stemmen
8. Goedsemoeds (opzettelijk): 38 stemmen
9. Aoktepu (kikker): 37 stemmen
10. Redekuul (boodschappentas/netzak): 34 stemmen
11. Scherlewiep/scherlewiet (wijdbeens): 33 stemmen
12. Flokhout (kurk): 22 stemmen
13. Mennegat (oprit van een wei): 10 stemmen
14. Hemellawerke (leeuwerik): 10 stemmen

Waar komt het winnende woord ‘verdesteleweren’ vandaan?

COMEET vroeg Tineke De Pauw van het Woordenboek voor de Vlaamse Dialecten (Ugent) om de herkomst van het winnende woord: “Elk dialectwoord heeft zijn eigen oorsprong. Verdesteleweren is afgeleid van het oud-franse woord voor vernielen: destruire. Dat werd bij ons als destreweren uitgesproken. In de loop van de eeuwen veranderde het woord naar het ‘verdesteleweren’ van vandaag. Het is een dialectwoord dat nog graag gebruikt wordt door de mensen. Het hoeft dus niet te verbazen dat ‘verdesteleweren’ de dialectwedstrijd gewonnen heeft, al deed ‘dei’ het ook niet slecht.”

Ria voerde promotie voor ‘verdesteleweren’

Ria Maes was een van mensen die stemde op ‘verdesteleweren’. COMEET vroeg haar waarom dit haar favoriete dialectwoord is: “Bij het woord ‘verdesteleweren’ denk ik altijd aan mijn tante Maria, die dat woord heel vaak gebruikte. Ik vind het ook gewoon een heel mooi woord, dat de titel ’t Schuunste Woord van ’t Meetjesland verdient. Daarom heb ik zelf een flyer gemaakt om de mensen op te roepen om erop te stemmen. Een week lang deelde ik die briefjes uit aan het station in Aalter en tijdens verschillende recepties en via de muziekvereniging. Heel wat mensen reageerden positief op mijn promoactie, maar kenden het woord ‘verdesteleweren’ niet goed. Ik gaf ze dan uitleg over het woord en vertelde over de herkomst ervan. Als ik diezelfde mensen later die week terug zag in het station van Aalter, vertelden ze me dat ze hadden gestemd op ‘verdesteleweren’ en dat ze het eigenlijk ook wel een mooi woord vonden ‘dat hun moeder ook nog gebruikt’. Ik heb heel blij dat er zo veel positieve reacties kwamen op het woord en dat ‘verdesteleweren’ uiteindelijk de dialectwedstrijd gewonnen heeft.”

 

Gerelateerd aan dit bericht:

  • Stroatluuëbers legde de riem eraf eind juni 2015, maar COMEET en Meetjesman sluiten het succesvolle project in schoonheid af met de voorstelling van een cd met dialectliedjes, die gemaakt werd…
  • Taal, en bij uitbreiding dialect, verbindt ons allemaal. Toch is er een groot verschil tussen hoe de jongere en de oudere generatie spreekt met mekoar. In Stroatluuëbers gaan jongeren en ouderen…