Gesubsidieerde erfgoedprojecten indienronde mei 2016


illustratie SubsidiesMet het subsidiereglement ondersteunt Erfgoedcel Meetjesland erfgoedprojecten. Op 1 mei 2016 liep de eerste indienronde van 2016 af. Aan 7 projecten werd een subsidie toegekend.

 

 

 

Digitalisering pelliculearchief

SleinseFilmKlub SFK

Met dit project wil de SleinseFilmKlub enkele pelliculefilms op een professionele manier digitaliseren zodat ze bewaard blijven voor de toekomst. De collectie van de SFK en haar schenkers toont het openbaar leven van weleer, zoals reportages van gebeurtenissen in Sleidinge. Het gaat om pelliculefilms op dubbel 8, super8 en 16mmfilm.

Museumnacht Boekhoute

Gemeente Assenede 

Tijdens de museumnacht in Boekhoute wordt het bezoekerscentrum opengesteld en is er een tentoonstelling in de kerk. Er wordt een lezing georganiseerd, er zijn vertellingen in de tuin van kasteel Ter Leyen en aan het grafmonument van familie De Block én er is een filmvoorstelling van de monoloog ‘mattatten mee mattatten’. Deze activiteiten worden gecombineerd met een verlichte dorpswandeling. Daarnaast kunnen bezoekers vooraf bij de lokale horeca terecht voor een maaltijd met lokale streekproducten, gelinkt aan het lokale erfgoed.

Naar Leutegemkermis!

Curieus Waarschoot 

Ter gelegenheid van de septemberkermis in Waarschoot organiseert Curieus een driedaagse tentoonstelling rond het thema ‘Kermis’. De tentoonstelling zal bestaan uit oude foto’s en analoge gedigitaliseerde films, maar ook een collectie lokale kermisaffiches en programmaboekjes. In de tuin van het cultureel centrum zullen oude kermisattracties opgesteld staan voor gebruik.

Herzamelen

Herzamelen vertrekt vanuit het erfgoed, verzameld door de grootvader van de aanvragers, de Eeklose electricien Sam Verstraete (1923-2013). Hij liet een gigantische verzameling radio’s, televisies, versterkers, bandrecorders, telefoons, etc.. na, allen nauwkeurig geïnventariseerd, nagekeken en hersteld, en tentoongesteld in zijn atelier in de Kaaistraat 26. Voor dit project maken een 20-tal kunstenaars een kunstwerk aan de hand van het beschikbare materiaal. De resultaten worden gepresenteerd in een expositie op een (nog vast te leggen) Eeklose locatie, in het najaar van 2016.

De geschiedenis van Vinderhoute

Werkgroep Geschiedenis Vinderhoute

Dit project gaat over de bekendmaking en presentatie van uniek historisch werk over de deelgemeente Vinderhoute, waaraan jaren gewerkt werd. Dit gebeurt in het decor van de mooie parochiekerk die daardoor ook weer aandacht krijgt. Bij een virtuele rondleiding in de kerk wordt bijzondere aandacht geschonken aan het rijke kerkpatrimonium. Daarnaast zijn er gegidste wandelingen door de gemeente. Paul  Goossens zal op een ludieke manier het leven van vroeger voorstellen gebaseerd op merkwaardige figuren uit Vinderhoute.

Een muzikale en poëtische avond rond de Eerste Wereldoorlog

Vriendenkring van het Koninklijk Atheneum Zelzate

Tijdens twee voorgaande projecten stootte het Koninklijk Atheneum Zelzate op lokale oorlogscorrespondentie, oorlogsliedjes en gedichten uit het Meetjesland (bv. Cyriel Buysse en de gezusters Loveling). Deze worden gebundeld tot een brochure die de leidraad zal zijn van een evenement met muziek en poëzie. De literaire teksten worden afgewisseld met bijpassende muziek. Dit project is een samenwerking met Sint Jan Baptist en de Cultuurraad van Zelzate.

Hulde aan de olympiërs van Evergem

Gemeentelijke sportraad Evergem

Tijdens een ontmoetingsavond met 15 Olympische atleten worden Evergemnaars die de Olympische Spelen als sportman (of als verzorger,…) hebben meegemaakt, geïnterviewd. Centraal staat hun verhaal van toen en het dagelijkse leven van een sportlegende in die tijd. Daarnaast is er een reizende tentoonstelling die ook de voorwerpen uit die periode naar het publiek brengt (krantenknipsels, foto’s, films, medailles,…), aangevuld met informatiepanelen.