Studiedag in Kortrijk levert boeiende ideeën op


Dinsdag 25 juni gingen we met 12 cultuurmedewerkers uit het Meetjesland op studiedag naar Kortrijk. We keken eens over het muurtje, zagen hoe de collega’s daar de zaken aanpakken en dat leverde boeiende inzichten, praktische tips en nieuwe contacten op.

Games in de bib

De eerste stop was de bibliotheek van Kortrijk. Daar zijn ze al ruim 10 jaar bezig met een gamezone. Jürgen Van Lerberghe, projectcoördinator educatie-ICT vertelde ons alles over de collectie games die ze daar verhuren en over de game-events die ze organiseren. Jürgen bood ons ook een blik op de toekomst, want momenteel werkt de bib van Kortrijk ook aan STEM- en coding-sessies.

De deelnemers die games willen introduceren in bibs in het Meetjesland konden heel veel ideeën meenemen van hoe ze inhoudelijk én praktisch met games kunnen starten. Vooral voor de bibliotheekmedewerkers was dit heel interessant. Jürgen gaf ook een aantal praktische tips, bijvoorbeeld over het uitleensysteem van de games, het praktisch inrichten van een gamezone en hoe je een gamecomputer eenvoudig kan instellen. Na de rondleiding werden nog heel wat vragen gesteld.

Op stap op het Buda-eiland

Tijd voor wat frisse lucht. Na het bezoek aan de bib krijgen we een rondleiding op het Buda-eiland van Jean-Pierre Tack, de zoon van de laatste directeur van Brouwerij Tack, een van de grote bedrijven die vroeger op het eiland gevestigd waren. Jean-Pierre vertelt ons over de geschiedenis van het eiland. Over hoe economie, cultuur en horeca er bloeiende tijden hebben gekend en hoe ze een invloed hadden op elkaar.

De oude toren van brouwerij Tack staat vandaag beter gekend als de Buda-toren en vormt een onderdeel van het Buda Kunstencentrum. De toren werd verbouwd tot verschillende studio’s waar internationale artiesten een in-house residentie krijgen om gedurende meerdere dagen of weekends hun theaterproducties, dansvoorstellingen … uit te werken met de nodige logistieke en artistieke ondersteuning. Dat komen we te weten van Bram Coeman, de productieleider van Buda. Hij vertelt ons daarna ook meer over de Budascoop en hun aanbod en programmatie.

Dieper kennis maken met ZUIDWEST

De studievoormiddag werd afgesloten door Marnix Theys, de algemeen coördinator van ZUIDWEST, de tegenhanger van COMEET in het zuiden van West-Vlaanderen. Hij ging dieper in op de intergemeentelijke samenwerking tussen de 13 steden en gemeenten die zij daar al 24 jaar runnen. Inspirerend om te zien waar zij bijvoorbeeld de accenten leggen in het nieuw decreet in vergelijking met COMEET en onze regio.

Op de trein naar huis werd er nog druk nagepraat over alle ideeën die die dag aan bod gekomen waren. Benieuwd wat die inspiratie in de toekomst zal opleveren!

Gerelateerd aan dit bericht:

  • Houd je aan de maatregelen en blijf in je 'kot'. Gezondheid voor alles! Maar wat met die leuke tentoonstelling waar je heen wilde? Of dat theaterstuk dat je nog wilde…