Meetjeslandse Kermisaffiches


Het Meetjesland kent een rijke kermistraditie, elk dorp of wijk kent zijn eigen feesten, koersen, jaarmarkten en noem maar op. Vroeger werden weken vooraf kermisaffiches uitgehangen ter aankondiging van de festiviteiten. Heel wat van die oude kermisaffiches worden bewaard in de archieven van de gemeenten. Zij zijn nu getuigen van deze rijke culturele traditie.

In 2018 startte de archiefdienst van Welzijnsband Meetjesland een samenwerking met COMEET (Cultuuroverleg Meetjesland) om de historische archieven van het Meetjesland in kaart te brengen. Tijdens de werkbezoeken aan de archieven, bleek al snel dat elke gemeente prachtige kermisaffiches in de archieven bewaart. Samen dienden we een subsidieaanvraag in bij het Departement Cultuur die ook werd gehonoreerd. Dit project zou de kermisaffiches in de regio lokaliseren, digitaliseren, zuurvrij verpakken en ontsluiten.

Maar liefst 700 exemplaren werden geregistreerd tijdens de archiefronde, sommige dateren zelfs al uit de 19de eeuw. Deze exemplaren inspireerden de samenwerkingspartners tot een heus Meetjeslands project om het publiek te laten kennismaken met deze erfgoedstukken.

In 2021 reist een expo met de mooiste affiches door het Meetjesland. Klik hier voor een link naar Uit in het Meetjesland met alle expodata.

Volgend op gemeente Kaprijke, houden we halt in ArtA’A, Aalter.

kermisexpo-aalter
kermisexpo-lembeke

De eerste stop in onze reizende expo kende alvast een memorabele start: op zaterdag 8 juni, de heropeningsdag van de horeca. En dan nog wel in een horecazaak als expolocatie. Unicum! Dank je wel, BarToutCourt in Lembeke voor jullie gastvrijheid!

“Oude affiches zijn een belangrijke bron voor de geschiedenis van het dagelijks leven. Ze geven een inkijk in het leven in de dorpen en schetsen een beeld van feesttradities. Bovendien zijn de kermisaffiches vaak mooie grafische stukken, ze zijn prachtig vormgegeven of versierd.”

Sam Meirlaen – Projectmedewerker archief

Digitalisering

Tijdens de zomermaanden werden de kermisaffiches gedigitaliseerd door een gespecialiseerde archieffirma zodat ze bewaard blijven voor het nageslacht.

Door het archief te digitaliseren, maken we het bovendien toegankelijk voor iedereen die hier interesse voor heeft. De beelden zullen ter beschikking gesteld worden via www.erfgoedbankmeetjesland.be zodat je er thuis vanuit je zetel in kan snuisteren.

Dankzij de digitalisering kunnen de affiches ontelbare keren bekeken worden zonder ze te beschadigen.

Registratie

Na het digitaliseren van de affiches, zorgden een aantal vrijwilligers ervoor dat deze online toegankelijk werden. Tijdens een heuse registratiemarathon nam Erfgoedcel Meetjesland samen met de vrijwilligers de basisregistratie van deze lokale erfgoedcollectie onder handen.

Veilig bewaren

Na dit digitaliseringsproces verpakken we de affiches in zuurvrij materiaal. Zo zorgen we ervoor dat het fragiele materiaal niet kan aangetast worden door omgevingsfactoren. Na de verpakking worden ze opnieuw opgeborgen in de archieven van de gemeenten.

Promeet 25 juli 2020