Erfgoed Leeft!


Erfgoed Leeft is een publicatiereeks van Erfgoedcel Meetjesland en neemt je mee naar het Meetjesland van vroeger en nu. Het zijn boekjes boordevol boeiende verhalen, fijne weetjes en bij bijzonder beeldmateriaal.

De publicatiereeks is uitverkocht, maar je kan de verschillende versies hieronder online lezen of downloaden.

EL01Meetjesland Krulbolt gaat over de typisch Meetjeslandse volkssport krulbollen. Het boek belicht de geschiedenis van het krulbollen, het vakjargon, de spelregels en werpt een blik op de toekomst.

Het hart van het krulbollen ligt in het Meetjesland. Krulbollen is een erfgoedthema dat alle Meetjeslandse gemeenten en inwoners met elkaar verbindt. Het is een onderwerp waarbij cultuur, sport, toerisme en erfgoed elkaar ontmoeten.

EL02

Meetjesland Schrijft zet negentiende-eeuwse Nederlandstalige schrijvers in de kijker. Zij waren in eerste instantie vurige liefhebbers van de eigen volkstaal: taalminnaars.

Ze leefden in een periode waarin natie- en gemeenschapsvorming centraal stonden op de politieke en maatschappelijke agenda. Ook in het Meetjesland waren opvallend veel taalminnaars actief. De schrijvers die in de publicatie behandeld worden, namen niet enkel een maatschappelijke en politiek-emancipatorische rol op, maar lieten ook een waardevol literair oeuvre na.

EL03Meetjesland Graaft gaat over archeologie in het Meetjesland.

In het Meetjesland zijn sporen gevonden uit de prehistorie, de Gallo-Romeinse tijd, de middeleeuwen en later. Het boekje vertelt over de job van de archeoloog, zijn technieken en wat er waar in het Meetjesland opgegraven werd.

EL04Meetjesland Verbeeldt, Zand erover?! brengt het verhaal van de Evergemse wijk Zandeken.

De wijk, gelegen aan de Gentse kanaalzone, verdween in 2008 volledig van de kaart ten gevolge van de uitbreiding van de Gentse haven. De inwoners moesten noodgedwongen op zoek naar een nieuwe thuis.

In het boekje wordt het ontstaan van de haven van Gent gekaderd, waarna een tweede deel het leven in de Evergemse wijk beschrijft: cafés, kermissen, werken en wonen in de wijk en uiteindelijk het afscheid.

05 Meetjesland SmaaktMeetjesland smaakt doet je watertanden met typisch Meetjeslandse recepten en eetgewoonten.

Lees alles over vliendersirope, tomatensoep met balletjes, toatjespap, koantjessesse, jan in de zak en andere bijna vergeten, typisch Meetjeslandse gerechten.

06 Meetjesland KoerstMeetjesland Koerst gaat over Meetjeslandse wielerkampioenen, legendarische wedstrijden, de echte Flandriens en veel meer.

Grote namen als De Vlaeminck en Planckaert komen aan bod, meer ken je Camiel Haeck of Berten Ramon nog? Verder lees je meer over: Marcel Buysse, Maurice De Waele, Noël Foré, Romain De Loof, Johan Muynck, Frank Hoste, Rudy Matthys, Rudy Dhaenen en de laatste Meetjeslandse kermiskoers: ‘De Omloop van de Gouden Garnaal’.

07 Meetjesland werkt - CogetamaMeetjesland werkt – Cogetama doet je de geschiedenis van de sigarennijverheid in het Meetjesland herbeleven: de herinneringen, de verhalen, de sociale problematiek, … met bijzondere aandacht voor de Cogétama-fabriek in Knesselare.

08 Vette VeemarktDe brochure Vette Veemarkt gaat over het ontstaan van jaarmarkten en veemarkten, hoe het allemaal begon in het Meetjesland en welke ups en downs de Vette Veemarkt kende. 

09 Verliefd, verloofd, getrouwdVerliefd, verloofd, getrouwd brengt Meetjeslandse liefdesverhalen.

Drie Meetjeslandse koppels (1, 25 en 70 jaar getrouwd) vertellen hun verhaal. Enkele sleutelfiguren in de Meetjeslandse liefde geven hun kijk op de zaak en het Vertelgenootschap Meetjesland brengt drie verhalen over de liefde.

Ook de verschillende tradities en rituelen die verbonden zijn aan het verliefd, verloofd en getrouwd zijn, komen aan bod.

10 Feest!De brochure Feest! laat je meegenieten van kermissen, carnavals, processies, ommegangen en stoeten in het Meetjesland.

Veel van die traditionele evenementen brengen nog steeds veel volk op de been, andere zijn helaas verdwenen. In het boekje staat prachtig fotomateriaal van carnaval, kermissen, reuzen, …