In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. 100 jaar later wordt dit eerste conflict op wereldschaal overal herdacht. Sporen van de Groote Oorlog zijn ook in het Meetjesland terug te vinden.
Strijd bij het oprukken en terugtrekken van de Duitsers, den doodendraad en de bunkerlinie Hollandstellung aan de grens en een hard dagelijks leven onder aanwezigheid van de bezetter, dat was de Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland. En dat liet zijn sporen na in de regio.
Je ontdekt het Meetjeslandse oorlogserfgoed al wandelend en fietsend, maar ook tijdens lezingen, tentoonstellingen, gidsbeurten en workshops.
Op www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be vind je een overzicht van de activiteiten, nieuws, publicaties, … i.v.m. WOI in het Meetjesland.
Onder impuls van COMEET werkten de Meetjeslandse gemeenten en talloze verenigingen een breed en gevarieerd aanbod aan activiteiten uit.
Project en coördinatie
Het project liep van 2011 tot 2015, maar wordt ook vandaag (en zeker nog tot 2019) verder opgenomen door COMEET.
Het project werd verder begeleid door een regionale werkgroep WOI, waarin zowel heemkundige verenigingen, Oud-strijdersbonden, cultuur- en toeristische diensten, UGent, regionale organisaties, Departement Onroerend Erfgoed, de provincie Oost-Vlaanderen en Vlaamse expertisecentra voor erfgoed waren vertegenwoordigd.
De werking kon hiervoor rekenen op financiële steun van het Europese Plattelandsfonds, Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen.
Lokale resultaten
Activiteiten in iedere gemeente
In 2013-2014-2015 werden er 97 activiteiten georganiseerd in de verschillende gemeenten van het Meetjesland. Een aantal gemeenten pakten bovendien uit met permanente tentoonstellingen, gedenktekens en publicaties die gekoppeld waren aan het project.
Spandoeken op ieder dorpsplein
Het project werd door alle gemeenten gedragen. In iedere gemeente hangt sinds oktober 2013 (en gedurende de herdenkingsperiode) een groot spandoek van het project. COMEET ontwikkelde deze en gaf ze elk een lokale toets door te werken met beeldmateriaal uit die gemeente. Enkele gemeenten bestelden extra spandoeken om ook de deelgemeenten te voorzien.
Regionale resultaten
Onderzoeksrapport WOI in het Meetjesland
Sophie Huysman en Ester Van den Broeck (Artoria vzw) maakten een thematische bundeling van de gebeurtenissen tijdens en kort na de oorlog, en brachten relicten zoals monumenten en bunkers samen in een lijvig document. Uniek zijn de vele dagboekfragmenten die de geschiedenis een gezicht geven. Het rapport telt maar liefst 273 pagina’s..
Download hier het Onderzoeksrapport WOI
Foto- en poëzieboek: De Oorlog Verslaan
‘2014 – 18, de oorlog verslaan’ is een interessante mix van poëzie en oude en nieuwe foto’s. Vier grote thema’s uit het Meetjesland worden weergegeven in woord en beeld: grens, dagelijks leven, strijd en sporen. Het boek werd voorgesteld op het startmoment in november 2013.
Fotograaf Grégoire De Poorter trok naar plaatsen die afgebeeld staan op oude foto’s uit Wereldoorlog I. De nieuwe foto’s die hij daar maakte staan in het fotoboek naast de oude. In het boek staan ook gedichten van poëet Herman Leenders, naast oude teksten en historische duiding.
Klik hier voor meer info en om online te bestellen
Oorlogskookboek: Koken in Bezet Gebied
COMEET en culinair genootschap Meetjesland brachten in het voorjaar van 2015 het boek ‘Koken in Bezet Gebied’ uit met recepten en weetjes over eten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het boek ademt de sfeer van de oorlogsjaren. Het water zal je misschien niet bij ieder recept in de mond komen, maar het boek geeft een mooi beeld van waarmee de Meetjeslanders hun honger moesten stillen.
Toeristische brochure 2015-2018: 100 jaar Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland, doen, zien en beleven
COMEET bundelt in deze brochure die zichtbare (en soms onzichtbare) sporen, net als de verschillende initiatieven die tussen 2014 en 2018 beschikbaar zijn in onze streek.
Voor iedere gemeente worden enkele belangrijke gebeurtenissen tijdens WOI geschetst en krijg je een lijst van wat je ‘langs de weg’ tegenkomt van overblijfselen, herdenkingsmonumenten, enz. Ook en musea, fiets- en wandelroutes en andere bezienswaardigheden vind je terug.
Klik hier voor meer info en om de brochure te downloaden
Educatieve website: www.kindereninbezetgebied.be
Op deze educatieve website wordt de Groote Oorlog bevattelijk uitgelegd voor kinderen a.d.h.v. een tijdslijn, een kaart, thema’s en verhalen van personen. Met twee quizzen kunnen de kinderen hun kennis testen.
Ga naar www.kindereninbezetgebied.be
E-expo op Erfgoedbank Meetjesland
Op www.erfgoedbankmeetjesland.be staat een steeds groeiende collectie beeldmateriaal over WOI.
Klik hier om de collectie te bekijken
Toeristische kaart met 10 WOI activiteiten
In 2013 en 2015 brachten Toerisme Meetjesland en COMEET gezamenlijk een toeristische kaart uit, met daarop o.a. WOI-aanbod.
Tentoonstelling Boter Bij De Vis: over landbouw voeding en WOI
De tentoonstelling ‘Boter bij de vis’ behandelt thema’s als voedselverdeling, boeren, brouwers en vissers, stad vs. platteland, dagelijkse kost, wederopbouw van het platteland. Ze werd op initiatief van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis ontwikkeld met verschillende partners, waaronder COMEET. Op 4 april 2015 opende de tentoonstelling ‘Boter bij de Vis’ op de Huysmanhoeve in Eeklo en deed vervolgens nog Wachtebeke en Aalter aan. Voor Oost-Vlaanderen kreeg het Meetjesland de primeur om als eerste om de tentoonstelling te openen, enkel voorafgegaan door het Hopmuseum in Poperinge voor het hele Vlaamse grondgebied.
Rondreizende tentoonstelling ‘Den Doodendraad’ van provincie Oost-Vlaanderen
In 2014 reisde langs de Meetjeslandse bibliotheken een tentoonstelling over de doodendraad, de elektrische draadversperring langs de grens met Nederland. De tentoonstelling was ontwikkeld door provincie Oost-Vlaanderen.
Communicatie en promotie
Logo en huisstijl
COMEET ontwikkelde een Meetjeslands logo en bijhorende huisstijl als koepel voor de regionale en lokale communicatiecampagne. Lokale organisatoren gebruikten het logo en indien mogelijk ook de huisstijl voor de lokale promotie. Het versterkte de hele communicatiecampagne en verhoogde de herkenbaarheid van de herdenking en het thema binnen de regio.
Website www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be
Een website is onmisbaar binnen een communicatiecampagne. Op www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be wordt alle info verzameld over het project, de herdenkingsactiviteiten, themapublicaties, …
Nieuwsbrieven
Regelmatig worden nieuwsbrieven verstuurd naar geïnteresseerden met nieuws en activiteiten binnen het thema.
Programmabrochures
In 2013 en 2014 lag een eerste hoogtepunt van het project en werden in totaal 3 programmabrochures uitgebracht met daarin de lokale activiteiten.
Bekijk hier de Programmabrochure WOI najaar 2014
Facebook-pagina Eerste Wereldoorlog Meetjesland
Sociale media maakten ook een belangrijk deel uit van de communicatiecampagne. Op de Facebook-pagina van Eerste Wereldoorlog Meetjesland wordt promotie gemaakt voor activiteiten en publicaties, wordt nieuws gedeeld en wordt de geschiedenis weer tot leven gewekt met gebeurtenissen van precies 100 jaar geleden.
Affiches en flyers
Er werden algemene en bedrukbare affiches en flyers gemaakt voor verdeling over de regio. De bedrukbare werden gebruikt voor lokale organisatoren om hun activiteit op bekend te maken.
Gerelateerd aan dit bericht:
- Sinds 2005 zijn er in het Meetjesland 275 erfgoedborden met informatie over de bijzondere, soms verborgen erfgoedelementen in de gemeente of stad. De borden brengen het verhaal achter de historische…
- Op dinsdag 22 maart 2016 vindt de 14de editie van De Nacht van de Geschiedenis plaats. In heel Vlaanderen organiseren de lokale Davidsfonds-afdelingen geschiedenisactiviteiten in het teken van Smaak. In…
- In het kader van het project rond de nieuwe toeristische erfgoedborden in het Meetjesland zoekt COMEET, in samenwerking met Toerisme Meetjesland, een jobstudent die de bestickering van 231 erfgoedborden voor zijn…
- Deze zomer herbestickeren jobstudenten Aline en Nancho de 275 toeristische erfgoedborden in het Meetjesland. De borden vertellen het verhaal achter historische locaties in het Meetjesland en helpen op die manier…