Presentaties denk- en inspiratiedag Meetjeslands Cultuurbeleid 3.0


VC visieonwikkelingOp dinsdag 29 september 2015 verzamelden medewerkers van Meetjeslandse bibliotheken, cultuurdiensten en cultuurcentra in Eeklo voor een denk- en inspiratiedag rond cultuurbeleid. Met een quiz als opwarmertjes, inspirerende presentaties, maar ook tijd voor nadenken en plannen maken en bespreken!

Bekijk hier de presentaties van die dag.

De dag werd opgehangen aan 3 centrale begrippen: digitaal – delen – verbinden.
Waar deze begrippen voor (kunnen) staan en waarom deze centraal stonden, werd toegelicht door Els Buelens, directeur CC Evergem-Stroming.


Dat er heel wat bewoog en beweegt op decretaal vlak, weet iedereen. Maar in detail? Rebecca Van Rechem van COMEET schetste een beeld van het decretale kader en de wijzigingen.


Evi Gillard van VVC (Vereniging Vlaamse Cultuur- en Gemeenschapscentra) gaf een presentatie over cultuurspreiding gisteren, vandaag en morgen, vanuit het perspectief van GC’s en CC’s.


Vertrekkende vanuit enkele maatschappelijke veranderingen, in het bijzonder de digitalisering, zoomde Bart Beuten (directeur LOCUS/Bibnet) in op de nieuwe rol en opdracht van Lokaal Cultuurbeleid. Hierin kwam ook de veranderde focus van LOCUS/Bibnet aan bod. Maike Somers vulde de presentatie aan met enkele inspirerende praktijkvoorbeelden.


In de namiddag gaf Patrick Van Damme, beleidsmedewerker streekgericht bibliotheekbeleid Provincie Oost-Vlaanderen, enkele voorbeelden over geïntegreerde bibliotheekwerking.


Daarna vulde Toon Berckmoes van IDEA Consult het lijstje praktijkvoorbeelden aan met cases die de kernwoorden delen – samenwerken – verbinden illustreren.

 

De aanwezigen werkten in groepjes rond de verwezenlijkingen en plannen binnen hun eigen gemeente. Daarna stelden ze hun bevindingen en ideeën voor aan de groep. Voer voor discussie, gemodereerd door Toon Berckmoes. Een verslag van de discussie vind je hier.