Oproep Curieus Waarschoot


Curieus Waarschoot doet een algemene oproep naar materiaal over de Eerste Wereldoorlog. Ze zijn in de eerste plaats op zoek naar foto’s van gesneuvelde Meetjeslandse soldaten  voor een tentoonstelling die georganiseerd wordt in september 2019. Heb je geen fotomateriaal maar wel een vlotte pen? Misschien kan je wel een bijdrage leveren aan hun boek dat eind dit jaar verschijnt rond WOI.

1. Fotomateriaal gezocht voor tentoonstelling

In de literatuur over de Eerste Wereldoorlog gaat het vaak over cijfers, percentages, beschrijvingen van walgelijke gebeurtenissen, de politiek of de gevoerde strategie. Maar ons gaat het om de mensenlevens en de verhalen die daar achter die cijfers schuil gaan. Er zijn in WO I plus minus 15.000 soldaten gesneuveld, waarvan x-aantal Meetjeslandse soldaten, maar elk leven dat er bij komt, elk cijfertje is een mensenleven en daar gaan we vaak zo licht en gemakkelijk overheen, tot we op een bepaald punt zelfs onverschillig worden of het nu of 13.000 of 15.000 doden gaat. Dit is maar een klein verschil, maar het gaat wel om 2000 mensen, hun leed, hun pijn, en het verdriet van hun vrouw, kinderen, vader, moeder, familie…

1st regiment of the Belgian Carabineers. The Belgian band in London for the Easter. Outside the British Club for Belgian Soldiers, 12 Connaught Place, near Marble Arch, before leaving to play at His Majesty’s Theatre, 8th April 1917.

Daarom willen we proberen om een gezicht te geven aan de mannen (en vrouwen) uit het Meetjesland die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gestorven. En in de mate van het mogelijke willen we ook hun verhaal vertellen. We willen menselijkheid geven aan de cijfers en percentages. Dit lijkt ons ontzettend belangrijk. We moeten dit heel goed beseffen, we moeten daar bij stilstaan. Waarom? Omdat onverschilligheid en de afstand die je creëert tussen slachtoffers en mensen die toekijken, een slechte zaak is. En ook al kunnen we daar niet meteen nog zelfs iets aan doen of veranderen, het gaat om mensenlevens en daarover spreken en niet wegkijken is enorm belangrijk, de verhalen van die mensen zichtbaar maken is dit ook.

Wij willen dit concreet maken door in de eerste plaats de foto’s bijeen te zoeken van al de soldaten uit het Meetjesland die tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld zijn. Op die manier willen we een gezicht geven aan dat getal van het aantal gesneuvelden. En we willen ook zoveel mogelijk verhalen over die mannen bijeen zoeken. Deze foto’s en verhalen willen we vervolgens opnemen tijdens de tentoonstelling die we in het 2e weekend van september organiseren.

P.S: Uiteraard zijn ook doodsprentjes van de gesneuvelde soldaten van harte welkom en zijn we ook op zoek naar filmmateriaal over de Eerste Wereldoorlog

2. Vlotte pennen gezocht voor publicatie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog moesten de Belgische soldaten vaak vele urenlang in weer en wind op wacht staan. Ze waren dan al 2, 3 jaar van huis weg zonder enig contact met hun lief of vrouw, ouders en vrienden te hebben gehad. Uiteraard dachten ze op die ogenblikken aan thuis, maar mijmerden ze ook over de meest uiteenlopende onderwerpen zoals hun kinderjaren, hun werk, vrouwen, de natuur rondom hen en natuurlijk ook over de oorlog.

Beschik je over een goeie pen en enige fantasie? Schrijf dan een korte of een minder korte tekst, in proza of in poëzie over hun gedachten en mijmeringen en wie weet wordt jouw tekst in het boek opgenomen dat nog dit jaar zal verschijnen.

3. Meer info

Voor meer info: contacteer Luc Maddelein, Hovingen 43, Lievegem-Waarschoot – 9950 – luc.maddelein2@telenet.be – 0477 47 58 73.