Open Monumentendag 2021


Open Monumentendag kan weer! We hebben wat geduld moeten oefenen maar op zondag 12 september 2021 is het weer zover! Fietstochten, expo’s, gegidste wandelingen… er is voor ieder wat wils.

Ontdek alle activiteiten op www.uitinhetmeetjesland.be!


Aalter

Aalter | 900 jaar Norbertijnen: Fietsroute ‘Abt De Stoop achterna | Drongengoedhoeve & Kerk van Ursel

In Ursel start en eindigt een 80 kilometer lange dagtocht met de e-bike ‘abt de Stoop achterna’, de man achter de Drongengoedhoeve. We vertrekken in Ursel, richting de Oude Abdij van Drongen, het historische hart van Gent en de Drongenhofkapel. En zo langs de Wondelgemse Meersen en ‘De Lieve’ (het oudste kanaal van Europa) terug naar de Drongengoedhoeve.

Ook in Ursel zelf valt heel wat te zien en te beleven. Van zaterdag 11 september 2021 tot oktober loopt in de gerenoveerde schuur van de Drongengoedhoeve een tentoonstelling over de geschiedenis van de norbertijnen in Ursel en de ontwikkeling van de hoeve.


Eeklo

Eeklo | Werf-in-zicht | Huysmanhoeve

Kijk mee achter de muren van de unieke verbouwingen in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve met werfrondleidingen, lezingen en een eenmalig bezoek aan het iconische poortgebouw.

Heb je meer interesse voor treinen? Reserveer dan jouw treinticket voor de gratis belevingstour van het Langste Monument.


Evergem

Evergem| Erfgoedwandelingen, inhuldigingen en filmscreening | Koppelingsgebied

Volg gegidste erfgoedwandelingen in en rond het koppelingsgebied Langerbrugge-Zuid met de focus op erfgoed: de voormalige velodroomsite, de wijk Herryville, de oude electriciteitscentrale, kastelen, school en klooster OLV Visitatie uit 1873. Aan het Dr. Jules Persynplein kan je de Filmscreening van Laura Vanborm bekijken of ga naar de inhuldiging van het kunstproject en de heropening van de velodroom en/of van de muurschildering ‘Electric Servant’.


Kaprijke

Kaprijke | Smokkelen langs den doodendraad | Bardelaeremuseum Lembeke

Open Monumentendag in Kaprijke staat op de site van het Bardelaeremuseum dit jaar in het teken van smokkelen. Aan de Duitse mitrailleursbunker uit 1917 en aanpalende “doodendraad” wordt uitgelegd hoe er gesmokkeld werd om te overleven en hoe deze methodes evolueerden tot ongeveer 1960. Na rondleidingen door erfgoedkenner Marcus Dauwe is er mogelijkheid om de bunker te bestormen, zowel binnenin als bovenop.


Wachtebeke

Wachtebeke | Fietstocht ‘Bier en spelen’ | Provinciaal erfgoedsite Mola Molencentrum

Heerlijk fietsen onder het motto ‘Bier en Spelen’ langs de Langelede, de kreken en de Moervaart met 4 verrassende tussenstops waar we iedereen verwennen met o.a. leuke spelletjes uit de oude doos en lekkere verfrissingen!


Zelzate

Zelzate | Monumentenwandeling | ’t Klooster

Tijdens Open Monumentendag kan je in Zelzate een route volgen langs verschillende monumenten, gedenkplaten en beelden! De toer passeert onder andere aan Mietje Stroel, beter bekend als het meisje dat plaste waar het haar paste, de Leopard gevechtstank en het kerhof van Zelzate.


Liever met de smartphone op pad?

Download het bezoek aan het kasteel van Poeke of het verhaal van het kanaal uit Aalter, de beelden- en monumentenwandelingen uit Zelzate of de Waarschootstofwandeling uit Lievegem via de Erfgoedapp!

Deze is gratis te verkrijgen in de AppStore of via het aanbod van Google Play.

Ook vanuit je zetel vind je Meetjeslandse parels terug. Ontdek ze allemaal op meetjes.land!


Meer info:

Gerelateerd aan dit bericht: