Kom op de koffie met je culinair erfgoed tijdens Week van de Smaak in Eeklo


2015 week van de smaak op de koffieWie culinair erfgoed koestert en een nieuwe bestemming wil geven aan een familierecept, een oud kookboek of keukengerei, wordt tijdens de Week van de Smaak op de koffie gevraagd en kan zijn culinaire schat laten digitaliseren. In het Meetjesland kan je op woensdag 18 november van 15 tot 19u op de koffie komen in de Kunstacademie van Eeklo.

De Week van de Smaak heeft een boontje voor receptenschriftjes van vroeger, oude keukenspullen, kookboeken uit vervlogen tijden… Dit jaar gaat Week van de Smaak hier met het thema VERGETEN? ook actief naar op zoek met de actie ‘Op de koffie’. Bij een lekker tasje koffie worden voorwerpen gefotografeerd, schriftjes ingescand en verhalen opgetekend. Je materiaal krijg je meteen terug mee naar huis.

Wordt vervolgd…want Week van de Smaak heeft grote plannen met de resultaten. Erfgoedcel Meetjesland plant om een selectie van het ingezamelde materiaal op www.erfgoedbankmeetjesland.be te plaatsen (met akkoord van de eigenaar).

In het Meetjesland kan je op woensdag 18 november van 15 tot 19u op de koffie komen in de Kunstacademie van Eeklo.

De actie ‘Op de koffie’ verloopt in samenwerking met CAG (Centrum Agrarische Geschiedenis), Europeana Food and Drink, de plaatselijke erfgoedcellen (BIE/TERF, Brussel, Haspengouw, Leuven en Meetjesland), Muntpunt, MAS Antwerpen, STAM Gent en het Huis van Alijn.

 

logo Week Van De Smaak

Van 12 tot 22 november 2015

Week van de Smaak in het thema van VergETEN? Het vraagteken staat er niet toevallig. Oude kookboeken, bewaartechnieken die weer helemaal in zijn, recepten met een knipoog naar vroeger en de heropleving van ambachten: veel van ons ‘eten’ lijkt misschien vergeten maar is dat niet, en verdient het om gekoesterd te blijven. De Week van de Smaak duikt dit jaar het verleden in, niet uit nostalgie, wel om waardevolle ideeën nieuw leven in te blazen. Wie mee ‘ETEN’ van de vergetelheid wil redden, kan vanaf vandaag gaan grasduinen in de gloednieuwe website en zich inschrijven.

Inspiratie opdoen?
Op www.weekvandesmaak.be vinden organisatoren tonnen inspiratie en originele invalshoeken, maar voor foodies is het plezant surfen. Scholen, bibliotheken, verenigingen en gemeenten vinden er zelfs tips op maat terug om een activiteit te organiseren.

 

Gerelateerd aan dit bericht:

  • Op 18 november 2015 was Week van de Smaak op bezoek in Eeklo met de actie ‘Op de koffie’ om culinaire schatten te digitaliseren en registreren. Het werd een gezellige namiddag…