Nieuwe publicatie zet historische bedrijven in de kijker


eeuwenondernemen_cover_def

Met de publicatie Eeuwen ondernemen laat ETWIE het grote publiek kennismaken met de boeiende verhalen achter van 100 historische bedrijven in woord en beeld.

Ook drie Meetjeslandse bedrijven komen aan bod. Het gaat om de bedrijven Botha uit Aalter, Calcutta uit Sleidinge en Steyaert-Heene uit Eeklo.

 

 

 

 

Eeuwen ondernemen

Bedrijven die honderd kaarsjes of meer mogen uitblazen, zijn bijzonder. Vaak begonnen als een eenmanszaak of een kleine onderneming, zijn ze gegroeid en trotseerden ze een aantal grote maatschappelijke en economische uitdagingen. Ze wisten zich noodgedwongen aan te passen aan veranderende omstandigheden, of ze zorgden met innovaties voor een frisse wind in hun sector.

In tegenstelling tot in Nederland, bestond er voor Vlaanderen geen lijst met ondernemingen die al meer dan honderd jaar actief zijn. Daarom stelde ETWIE eerst een lijst samen van meer dan 600 ondernemingen die al meer dan een eeuw bestaan. Uit die lijst werd een selectie gemaakt om tot de honderd portretten in dit boek te komen: verrassende verhalen en anekdotes, gecombineerd met schitterend beeldmateriaal uit de oude doos.

Meetjeslandse bedrijven

Het boek bevat ook de verhalen van drie Meetjeslandse bedrijven:

  • Botha (Aalter): het bedrijf dat groeide van herberg tot onestopshop voor bouwprojecten. Het bedrijf bestaat vandaag 185 jaar.
  • Calcutta nv (Sleidinge, Evergem): 165 jaar geleden begonnen met de productie van zeildoeken en geëvolueerd tot wereldspeler in textielmuurbekleding en zonnewering.
  • Steyaert-Heene (Eeklo): een metaalhandel dat uitgroeide tot een modern bedrijf in de staalbouw en metaalsector. Het bedrijf werd gesticht in 1903 door het echtpaar Désire Steyaert en Alice Heene.

Bedrijfserfgoed

Het boek is tegelijk ook een oproep aan de bedrijfswereld en de  overheid om in te zetten op dit erfgoed, als belangrijke getuige van eeuwen economische ontwikkelingen. Het nieuwe boek past in een breder traject: de erfgoedpartners werken al sinds 2014 samen om het thema bedrijfserfgoed op de kaart te zetten.

Vandaag wordt ook de website www.bedrijfserfgoed.be gelanceerd, een laagdrempelige portaalsite waarop bedrijven inspiratie vinden om aan de slag te gaan met hun erfgoed, en binnenkort wordt nog een brochure verspreid om bedrijven te sensibiliseren.

Het boek ‘Eeuwen ondernemen. 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal’ verscheen bij Uitgeverij Snoeck. Het telt 240 pagina’s, met meer dan 350 illustraties (hardcover). ISBN: 9789461614124.

Meer info vind je op de website van ETWIE en op www.bedrijfserfgoed.be