Nacht van de Meetjeslandse Kerken 2020


Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 november zouden Erfgoedcel Meetjesland en IOED Meetjesland onder normale omstandigheden samen met tal van (erfgoed)verenigingen en kerkraden de Nacht van de Meetjeslandse Kerken organiseren.

Dertien parochiekerken stelden graag hun deuren open voor het grote publiek en wilden daarmee het religieus erfgoed uit onze regio in de kijker zetten.

Helaas maakten de verstrengde coronamaatregelen een einde aan dit mooie project. De Nacht wordt daarom uitgesteld naar het weekend van 19 november 2021. Noteer dat alvast in uw agenda!

We hebben nagedacht over een alternatief, want de organisatoren hadden al veel werk verzet en Erfgoedcel & IOED Meetjesland wilden hen maar al te graag in de kijker zetten.

Op 20 november 2020 werd bij zonsopgang een kortfilm gelanceerd.

We schakelden daarvoor de expertise en deskundigheid in van SenTeVee. Zij gingen met de camera en drone op stap, van zonsopgang tot ‘s nachts.

Herontdek de film volgend jaar bij de start van een nieuwe editie Nacht van de Meetjeslandse Kerken!

Ontdek hier de activiteiten die op de planning stonden:

Download hier onze brochure.

Let op: deze activiteiten zijn geannuleerd. Meer info over de maatregelen vindt u hier.


Aalter

Aalter| Yoga | Vrijdag 20 en zaterdag 21 november van 19u30 tot 21u | Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk, Bellemdorpweg, 9881 Bellem

Een kerk staat bekend voor haar rust en stilte die aanzet tot meditatie. Daarom geeft de Kerkraad van Bellem toestemming voor de organisatie van een initiatie-avond yoga traditionele stijl in de kerk! Complete beginners en meer gevorderden: iedereen is welkom. Een gezonde geest in een gezond lichaam!

De Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk kent een interessante bouwgeschiedenis. Een eerste bidhuis dateert vermoedelijk uit de 13de eeuw, toen de parochie Bethlehem – Bellem – ontstond. De oudste vermeldingen gaan echter maar terug tot in de 15de eeuw. Het was een sobere en kleine bidplaats, snel verwoest door de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw. De huidige kerk dateert dus grotendeels uit de 17de eeuw maar werd in de 19de eeuw grondig verbouwd en vergroot. De meest opvallende aanpassing was de integratie van de westtoren. Tot dan toe stond die los van het gebouw!

In 1996 werd de kerk samen met het naburige kasteel beschermd omwille van de historische en artistieke waarde.

Omwille van de strenge coronamaatregelen moet er voldoende afstand zijn tussen de aanwezigen en is het aantal deelnemers strikt beperkt. Inschrijven verplicht via andre.huys@hotmail.com (koster kerk van Bellem). Breng zeker je mondmasker en eigen matje mee.


Aalter

Aalter| Restauratie in detail | Vrijdag 20 november van 18u tot 22u | Sint-Willibrorduskerk, De Plaats, 9910 Knesselare

De imposante Sint-Willibrorduskerk in Knesselare is een laat-neogotische parochiekerk uit 1893. Ze is gebouwd op de plaats van een vroeger bidhuis uit de 15de eeuw. De huidige kerk heeft een waardevol interieur met neogotische muurschilderingen en glasramen, en een stijlvol neogotisch meubilair uit het atelier van Bressers-Blanchaert. Andere blikvangers zijn de sacramentstoren, het hoofdretabel, de preekstoel en het gerestaureerde Vereeckenorgel.

De Sint-Willibrorduskerk werd in 1996 beschermd als monument omwille van haar grote architectuurhistorische en artistieke waarde.

Om dit belangrijk erfgoed in stand te houden, werd de kerk grondig gerestaureerd. Een doorlopende fotomontage geeft een boeiend zicht op het verloop van de werkzaamheden aan de gevels en daken.

Kom zeker kijken, en ontdek meer over erfgoedzorg in het algemeen en neogotiek specifiek.


Aalter

Aalter| Op ontdekking met gids | Vrijdag 20 november van 17u30 tot 21u met rondleidingen om 18u, 19u en 20u | Sint-Medarduskerk, Eekloseweg 2, 9910 Ursel

De oudste elementen van de Sint-Medarduskerk gaan terug tot de 12de eeuw. Het is dan ook niet toevallig dat deze parochiekerk in 2013 volledig werd beschermd. Alleen dat al maakt het een bezoekje waard!

De kerk is vrij te bezichtigen, maar tijdens de rondleidingen kom je toch beduidend meer te weten. Laat je door de gids onderdompelen in de lange geschiedenis van deze hallenkerk en ontdek stijlovergangen van de romaanse bouwkunst tot de neogotiek.

Bezoek daarnaast zeker ook de tentoonstelling van oude memorabilia en bidprentjes. Krijg je er niet genoeg van? Bestudeer dan beslist nog de gerestaureerde gedenksteen van Jan De Grave (1700-1786), griffier en notabele heer uit het 18de-eeuwse Ursel.


Assenede

Assenede | Een bijzondere inkijk | Zaterdag 21 november van 9u tot 22u (met een onderbreking voor de eucharistieviering om 16u) | Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, Dorp, 9968 Bassevelde

Deze majestueuze witgeschilderde parochiekerk neemt een bijzondere plek in op het dorpsplein van Bassevelde. De oudste delen zijn terug te leiden tot de 13de eeuw en zijn opgebouwd in de befaamde baksteengotiek. Door de jaren heen is het gebouw meerdere malen aangepast en uitgebreid, telkens in de stijl van de tijd. Zo kan je vandaag de dag een geschiedenis van maar liefst acht eeuwen doorwandelen!

Geniet tijdens de Nacht van een bijzondere muzikale sfeer en de prachtige religieuze kunst. De brochure ‘Erfgoedsprokkel’ (uitgegeven door Provincie Oost-Vlaanderen, 2019) leidt je naar het meest bijzondere meubilair en biedt een inkijk op enkele hoogtepunten uit het verleden van de kerk.


Assenede

Assenede | Avondlijke vocale klanken | Vrijdag 20 november van 19u tot 23u | Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouwkerk, Oosteeklo-Dorp, 9968 Oosteeklo

De kerk van Oosteeklo werd in 1781 opgetrokken naar het voorbeeld van de kerk van Lembeke (1776). De klassiek aandoende driebeukige kerk wordt gekenmerkt door een massief aandoende westtoren en een sober interieur met diverse neogotische accenten.

Onder gregoriaanse gezangen is de kerk van Oosteeklo tijdens de Nacht het decor voor de tentoonstelling van een oud antifonarium. Dit tegenzangboek uit 1498 is afkomstig van de abdij van Oosteeklo en wordt via een beeldmontage voor het eerst aan de bezoekers getoond. Een unieke kans dus, om dit kleurrijk historisch stuk te ontdekken!


Eeklo

Eeklo | Van vloer tot dak | Vrijdag 20 en zaterdag 21 november van 19u tot 21u30 | Gidsbeurten naar de kerkzolder op beide dagen om 17u, 18u, 19u, 20u en 21u | Sint-Vincentiuskerk, Kerkplein, 9900 Eeklo

Op het einde van de 19de eeuw deinsde men er niet voor terug om een echte gotische kerk af te breken en te vervangen door een nieuwbouw. De Eeklose Sint-Vincentiuskerk is dan ook een mooi voorbeeld van late neogotiek. Bestudeer de fijne architectuur met ranke toren en
wandel doorheen een schatkamer aan religieuze kunst.

Laat je door vioolmuziek meevoeren van vloer tot zolder. Boven geeft het indrukwekkende dakgebinte enkele verrassingen vrij. Je krijgt er eveneens uitleg over de kerkuilen en vleermuizen in de kerk. Terug beneden kom je meer te weten over de geschiedenis van de Sint- Vincentiuskerk en het pronkstuk van de ‘Eeklose Meesters’, de triptiek Nood Gods van Alfons Oosterlinck.

Ook een fotoreeks over de Meetjeslandse monumentale bomen past in dit sacrale decor.

Werkgroep ELS en KVVV Eeklo i.s.m. Natuurpunt Eeklo-Evergem-Kaprijke, Natuurpunt Meetjesland, CC De Herbakker, Stad Eeklo en de Kerkfabriek.

Gidsbeurten naar de kerkzolder telkens met max. 8 deelnemers. Vrij bezichtigen van de expositie in de kerk (aantal bezoekers in functie vande vigerende coronamaatregelen).


Evergem

Evergem | Film ‘Des Hommes et Des Dieux’ | Zaterdag 21 november om 20u | Inkom: 3 euro, inclusief drankje | Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe, Kapelhof 1, 9940 Evergem

In de kapel van Stoepe ben je welkom voor een vertoning van de bekroonde film ‘Des Hommes et Des Dieux’ (2010). In een klooster in Algerije wonen acht Franse cisterciënzermonniken in harmonie samen met de islamitische dorpelingen. Langzaamaan breekt het islamitisch terrorisme door in het gebied. De monniken zijn niettemin vastbesloten om in de streek te blijven. Als ze enkele gewonde terroristen verzorgen, zetten de autoriteiten hen onder druk om het land te verlaten.

De film wordt ingeleid door professor in de filmstudie Gertjan Willems. Hij verdiende zijn strepen met ‘the three tramps’, waarbij hij Ertvelde jarenlang voorzag van het betere filmwerk. Momenteel werkt Gertjan met ‘the tramps’ aan een cinema Ritz 2.0 op de zolder van vzw Oemtata. Het is een lokaal erfgoedproject om de ziel van de Ritz te redden en de geschiedenis ervan te verspreiden.


Evergem

Evergem | Konnektor x buurt’punt | Vrijdag 20 en zaterdag 21 november van 14 tot 01u, zondag 22 november van 14 tot 23u| Goddelijke Voorzienigheidkerk, Burggravenlaan 5, 9940 Evergem

Verbindend kunstproject KONNEKTOR (Gouvernement vzw) en Buurt’punt Den Hannekesnest (OBRA|Baken vzw) slaan de handen in elkaar voor een co-creatief programma in de ontwijde kerk van Kerkbrugge-Langerbrugge. Enkele van de KONNEKTOR-kunstenaars die in de zomer een residentie in de buurt doorliepen, presenteren de resultaten van hun werk.

  • Mirte Van Duppen | Het Sprookje van Langerbrugge (filmvoorstelling)
  • Monica Loyola Ruiz | Collectieve Conversatie (audio-lichtinstallatie o.b.v. getuigenissen uit de buurt)
  • Pim Cornelussen | Grondtoestand (audiogids over energie in het koppelingsgebied met als startpunt de kerk)
  • Anna burvenich | Wall of Trust (co-creatieve lichtinstallatie in de kerk)

Tegelijkertijd kan je kennismaken met de herbestemmingsinitiatieven in het Buurt’punt. Koop lokaal uit de Korte Keten-Winkel of zak onderuit met een drankje in de Burenbar!


Evergem

Evergem | Unieke kijk op glasramen | Vrijdag 20 november 10 tot 16u | Onze-Leive-Vrouw ten Troostkerk, Kramershoek 3, 9940 Wippelgem

De Onze-Lieve-Vrouw ten Troostkerk is een zaalkerk uit het midden van de 19de eeuw. Deze ogenschijnlijk eenvoudige kerk bevat 14 boeiende glasramen – twee van Van Crombrugghe (1899) en 12 van Coppejans (1932). Ze beelden heiligen af met onderaan het wapenschild van de schenkers. Benieuwd naar de betekenis, de historiek en de wapenschilden van deze glasramen? Kom zeker kijken! Een enthousiaste gids leidt je met alle plezier rond. Na het bezoek kan je achteraan in de kerk genieten van een kop koffie of frisdrank, tegen een democratische prijs.


Lievegem

Lievegem | Bedrog van schoonheid | Zondag 22 november
Vrij bezoek tentoonstelling: 14 tot 18u, Gegidste wandeling Waarschootstof: 14 tot 16u | Sint-Mauruskerk, Oude staatsbaan 66, 9930 Beke

In het kader van Erfgoeddag werkten de kinderen uit het vierde leerjaar van School Beke aan een artistiek erfgoedproject. Textielkunstenares Loes Deckers begeleidde hen. Inspiratie haalden ze uit het lokale textielverleden dat in 2019 in de kijker stond via het project Waarschootstof. Helaas werd Erfgoeddag geannuleerd en verviel de apotheose, de tentoonstelling ‘Bedrog van Schoonheid’. We geven het graag een nieuwe kans tijdens de Nacht van de Meetjeslandse Kerken. De expositie vormt ook het vertrekpunt voor de gegidste wandeling Waarschootstof, dat onlangs de Provinciale Erfgoedprijs 2020 won.

Ga samen met gids Luc Vermeylen op zoek naar relicten van het textielverleden in de streek! Klets in de gezellige kerkbar na en ontdek alles over de toekomstplannen van de Bekekerk.

I.s.m. School Beke, MUSE-E Belgium, FARO, Erfgoedcel Meetjesland, VZW Bekekerk

Inschrijven voor de wandeling is verplicht via erfgoedcel@comeet.be.


Lievegem

Lievegem | De tijd van toen | Vrijdag 20 november rondleidingen van 18 tot 22u, zaterdag 21 november 18u15 tot 22u | Sint-Ghislenuskerk, Schoolstraat, 9950 Waarschoot

Weet je nog, in de tijd van toen? Toen we wekelijks naar de kerk gingen. Toen de misvieringen bijgewoond werden door honderden gelovigen. Toen we de catechismus zo goed als van buiten kenden. Toen, wanneer de ‘berechting’ door de straat liep, dit een heel gebeuren was. Toen de priesters in soutane liepen. Toen de vele heiligen vereerd werden aan de hand van hun relikwieën.

Ja, de tijd van toen…

Wil je van dichtbij enkele schitterende kunstschatten uit de Sint-Ghislenuskerk komen bewonderen? Bezoek dan onze nieuwe exporuimte. Met een natje en een droogje heten we je van harte welkom


Sint-Laureins

Sint-Laureins | Schitterende pronkstukken | Vrijdag 20 november van 14 tot 17u, zaterdag 21 en zondag 22 november van 9u tot 12u en 14u tot 17u | Sint-Jan-de-Doperkerk, Sint-Jansstraat 103, 9982 Sint-Jan-in-Eremo

De kerkfabriek Sint-Jan Baptist stelt schitterende pronkstukken tentoon in het barokke interieur van de landelijk Sint-Jan-De Doperkerk. Bewonder het liturgisch vaatwerk, de kledij, de religieuze kunstwerken en de ommegang met ingebrachte grafstenen.

Bij dit overzicht van het kerkpatrimonium voorzien we een geluidsevocatie en via beelden geven we een korte geschiedenis van de Sint-Jan Baptist parochie en de twee kerkgebouwen, de Sint-Eligiuskerk te Bentille en de Sint-Jan Baptistkerk te Sint-Jan. We verwijzen ook kort naar hat onttrekken van het kerkgbouw te Bentille aan de eredienst( 2017) en het beleid van de kerkfabriek bij de gevolgen van dit besluit.

Bij de ingemetselde grafstenen herinneren we aan twee uitgeweken families die hetzij in het nabije Nederland (familie Tomaes) of in Midden-Frankrijk (familie De Clercq) het geloof verder uitdroegen.


Sint-Laureins

Sint-Laureins | Gregoriaans met kaarslicht | Vrijdag 20 november 20u, 21u en 22u | Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartskerk, Stee 10, 9988 Watervliet

Het vijfkoppig gregoriaans koor Amicitia Gregoriana – Koen Minnaert, Christof Moonen, Ive Verdoodt, Valentijn Van Baelen en Jozef Laureyns -brengt ons in a capella verschillende gezangen in een sfeer van vóór de oprichting van de kerk in 1500, toen de gebedshuizen nog niet verwarmd werden en met kaarsen verlicht.

Laat je meenemen in de mystiek van de 16de eeuw maar vergeet je trui niet! Nadien kan je je opwarmen aan een lekkere kop koffie of een jenever.

Het programma wordt drie keer herhaald. Je kunt op verschillende tijdstippen aansluiten en dit bezoek combineren met een andere activiteit van de Nacht van de Meetjeslandse Kerken. De inkom is gratis dankzij de samenwerking tussen de kerkfabriek O.L.V.- Hemelvaart en het comité Steevenement.