Nacht van de Meetjeslandse Kerken was een succes


NMK_affiche_campagnebeeldOp donderdag 9 en vrijdag 10 november organiseerden 23 Meetjeslandse kerkraden, COMEET en de Provincie Oost-Vlaanderen de Nacht van de Meetjeslandse Kerken. Met dit initiatief wordt de dagelijkse zorg van de kerkfabrieken voor hun patrimonium en van de vrijwilligers die mee helpen met het opmaken van eenkerkinventaris in de kijker gezet. En met succes: want meer dan 1500 mensen kwamen langs op één van de vele activiteiten. Bedankt aan alle kerkfabrieken, organisatoren en iedereen die dit mee mogelijk maakten.

Bekijk hieronder een terugblik op de Nacht van de Meetjeslandse kerken.
Meer foto’s vind je op de Facebookpagina van COMEET.

 

Aalter

Bellem02

Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte-Kerk Bellem
Yoga in de kerk op donderdag en vrij orgelspel op vrijdag.

Poeke02
Sint-Lambertuskerk Poeke
Rondleiding door Arnold Strobbe over 175 jaar Sint-Lambertuskerk. En een doorlopende tentoonstelling met foto’s uit de oude doos en enkele kunstschatten. Later een muzikaal intermezzo van het Driekerkendoor.


Assenede

23516118_10215187019528317_684875333_o

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk Bassevelde
De kerk in Bassevelde werd verlicht met honderden kaarsen: een indrukwekkend zicht, waarbij de stilte alles overneemt.

boekhoute3


Heilig Kruiskerk Boekhoute 

De kerk kreeg een nieuwe belichting ‘van en naar een andere hoek’. Enkele kunstschatten werden tentoongesteld en de kerkfabriek gaf uitleg bij enkele bijzondere gebruiksvoorwerpen.

OK 23546864_10215187023288411_1689275322_o

Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouwkerk Oosteeklo 

Een gedenkplaat van gesneuvelden uit de Eerst Wereldoorlog is de uitvalbasis voor de verhalen die verteld worden, aan de hand van foto’s en documenten. ‘Den IJzer’ kwam opnieuw tot leven en om 23 uur werd de Last Post geblazen.

Eeklo

Eeklo01Sint-Vincentiuskerk Eeklo
Tijdens een rondleiding kwamen bezoekers meer te weten over iconografie achter de vele muurschilderingen en meubels van de kerk. Op vrijdagavond zorgde het gemengd koor 2de Couplet voor een muzikale avond ter herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

 

 


Evergem

23516338_10212387570098768_565089088_oOnze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk Ertvelde
Tentoonstelling van oude kazuifels, monstransen, kelken, misboeken en schilderijen uit de schatkamer met muzikale intermezzo’s.

Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk Kluizen
Tentoonstelling met een selectie van de kerkobjecten met beeldende kunstwerken van creatieve parochianen. Op donderdagvond was er een open zangstonde van het Cantilena koor en op vrijdagavond werd het kerkenbeleidsplan van de gemeente Evergem kort toegelicht.

 

DSC_0174Sint-Joris en Sint-Godelievekerk Sleidinge
Tentoonstelling met kunstwerken van Philipp Verschueren en enkele kunstschatten van de kerk, met een rondeldiing en optredens door het kerkkoor en de kerkorganist.

 

Knesselare

Sint-Willibrorduskerk Knesselare 
Fotoreportage van Paul Verhoestraete met oude en hedendaagse foto’s, met een tentoonstelling van enkele kerkobjecten en werken van lokale kunstenaars.

 

 

 

 

 

Sint-Medarduskerk Ursel 
Rondleidingen over de geschiedenis van de kerk, met een projectie van enkele gedigitaliseerde documenten uit het kerkarchief.

 

 

 

 

 

Lovendegem

vinderhoute1Sint-Bavokerk Vinderhoute
Gidsbeurt in de kerk langs de sacristie en het doksaal. Er was ook een voordracht over de zeven sacramenten, een koorconcert en een tentoonstelling met kerkschatten.

 

Maldegem

DSC_0081

Sint-Adrianuskerk Adegem
Het kerkenbeleidsplan werd voorgesteld door de kerkraad, de parochieploeg en het gemeentebestuur, waarna het woord aan het publiek werd gegeven om meningen over het plan uit te wisselen.

 

 

Nevele 

Sint-Mauritius en Gezellekerk Nevele
Evocatie van een ‘donderpreek’ uit de roman Sursum Corda (1894) van de Nevelse schrijver Cyriel Buysse.

 

 

 

Sint-Petrus en Sint-Pauluskerk Hansebeke
Rondleiding over de historiek van de kerk, met aandacht voor enkele bijzondere kazuifels en ander kerklinnen. Tussendoor zorgde organist Kristiaan Seynhave voor een muzikale interventie.

 

 

 

IMG_1336Sint-Radegundiskerk Merendree 
Een audiovisuele voorstelling vertelt de historiek van de kerk en het patrimonium.

 

 

 

poesele-fbSint-Laurentiuskerk Poesele
Rondleiding over de tentoonstelling van Poeselse Patroonheiligen, met een orgelconcert door Jos Mestdach.

 

Sint-Laureins

Sint Laureins01

Sint-Laurentiuskerk Sint-Laureins
Het Grenzeloos-koor bracht enkele spiritualis-liederen onder leiding van Aureel Heirman.

Sint-Niklaaskerk Waterland-Oudeman
De kerk werd uitsluitend verlicht met kaarslicht: nog meer dan anders is ze een oase van rust en stilte. Er werden ook enkele kerschatten getoond.

Waarschoot 

IMG_1218Sint-Ghislenuskerk Waarschoot
Verhalen over de objecten, meubelstukken, beelden en kunstobjecten uit de kerk, met orgelmuziek tussendoor.

 

Wachtebeke 

DSC_0247Sint-Catharinakerk Wachtebeke
Rondleiding met historische wist-je-datjes over deze eeuwenoude parochiekerk.

 

Zelzate

Ertvelde04Sint-Laurentiuskerk Zelzate
Rondleiding bij de oudere objecten in de kerk, met een demonstratie bij het orgel door koster Antoon Vekeman.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd aan dit bericht:

  • In 2014 sloegen COMEET/Erfgoedcel Meetjesland en Provincie Oost-Vlaanderen de handen in elkaar om tien kerkraden in het Meetjesland te helpen met de opmaak van hun kerkinventaris, wat belangrijk is voor het bewaren…
  • Provincie Oost-Vlaanderen en Erfgoedcel Meetjesland slaan de handen in elkaar om de inventarissen van tien Meetjeslandse parochiekerken te actualiseren en digitaliseren. Een inventaris is een goed gedocumenteerd overzicht van het…
  • In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. 100 jaar later wordt dit eerste conflict op wereldschaal overal herdacht. Sporen van de Groote Oorlog zijn ook in het Meetjesland terug te…
  • Op vrijdag 7 december organiseerde COMEET naar goede gewoonte de Cultuurhappening Meetjesland, de informele Staten-Generaal van het cultuurbeleid in onze regio. Deze editie ging door in het AZ Alma te…
  • Erfgoedvereniging KVVV Eeklo is eigenaar van een interessante collectie erfgoedobjecten. De stukken vertellen de geschiedenis van het dagelijkse leven in het Meetjesland. Met authentiek materiaal uit de collectie van KVVV…