Open Monumentendag in het Meetjesland


Open Monumentendag bestaat 30 jaar! Voor deze feesteditie pakken verschillende Meetjeslandse gemeenten uit met pareltjes van erfgoed. Ontdek beeldbepalende monumenten en bijzondere gebouwen te voet of met de fiets. Of wat dacht je van een loopparcours? Ga zelf op zoektocht naar het verleden of laat je begeleiden door een enthousiaste gids!

Beleef Open Monumentendag 2018 in het Meetjesland op zondag 9 september:

AALTER

Voor de tweede keer wordt de Aalterse Monumentenloop georganiseerd. Dit loopevent van ongeveer 7km doorkruist verschillende Aalterse gebouwen. Het parcours is open voor zowel lopers als wandelaars. Lopers kunnen starten tussen 09u30 en 10u45, wandelaars starten om 11u00. Inschrijven vóór 7 september verplicht via www.aalter.be/monumentenloop.

Lindestraat 17, 9880 Aalter, 9u30 – 15u00

 

EEKLO

Dit jaar staat in het teken van WOI. Vanuit de kerk van Balgerhoeke vertrekken verschillende gidsen naar de kazematten (bunkers) in de buurt. Sommige zijn algemeen bekend, maar andere worden exclusief opengesteld en kunnen met de bus worden bezocht. In de kerk zelf worden oorlogsaffiches tentoongesteld en artefacten die doen herinneren aan de verschrikkingen van de oorlog. Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van Open Monumentendag, kan je op verschillende plaatsen proeven van het feestbier.

Sint-Antoniuskerk, Balgerhoeke 166, 9900 Eeklo, 10u00 – 18u00

 

In het centrum van Eeklo is het driedubbel feest! Er worden kaarsjes uitgeblazen voor 30 jaar OMD, maar ook voor 125 jaar Klooster van de Arme Klaren Coletinnen en 15 jaar Pinehurst nv. Voor de gelegenheid wordt het klooster uitzonderlijk opengesteld. Behalve de kloostercellen en een aantal gerestaureerde ruimtes, is ook een kunsttentoonstelling in de kapel te bezichtigen, een tentoonstelling over de Tempeliers en een voorbeeldappartement.

Tieltsesteenweg 22, 9900 Eeklo, 10u00 – 18u00

 

EVERGEM

Dit jaar focust Evergem op het afsluiten van ‘100 jaar Groote Oorlog’. Een fietstocht brengt je langs gebouwen en plekken met een oorlogsverhaal. Een brochure loodst je door het bewegwijzerde parcours van 37 kilometer. Onderweg zijn er enkele stopplaatsen en je kan ook een kortere route nemen. Op het einde van de tocht krijg je een ‘oorlogsbroodje’.

Weststraat 31 / Marktplein 2, 9940 Evergem, 10u00 – 18u00

 

Bezoek doorlopend de Gerardsmolen in Wippelgem. Leer meer over het maalproces en misschien heb je wel geluk! Als er voldoende wind is, worden er maaldemonstraties gegeven.

Een spektakel voor jong en oud.

Moleneinde 26, 9940 Evergem, 10u00 – 18u00

 

KAPRIJKE

Onder de noemer “Iconisch Kaprijke” fiets je langs 16 beeldbepalende sites in de gemeente. Onderweg zijn er enkele uitzonderlijke gebouwen toegankelijk en drie gidsbeurten gepland: om 10u00 in de Duiventoren (Voorstraat 25), om 11u00 in de Kalkbranderij (Voorstraat 75) en om 14u00 in de bunker aan het Bardelaeremuseum (Ledestraat 42). Het infopunt en startpunt is Galerie Stadhuis. Wie elders wil starten of een paar monumenten al wandelend wenst te bezoeken, kan de brochure downloaden vanop de website van Kaprijke. Tip: stuur een foto van jullie dag naar cultuur@kaprijke.be of deel het via twitter met #iconischkaprijke. Achteraf wordt een beeldverslag gemaakt!

Galerie Stadhuis, Plein 1, 9970 Kaprijke, 10u00 – 18u00

De Westermolen van Lembeke is de hele dag toegankelijk voor het grote publiek. Het staat op een plaats waar al sinds de 12de eeuw gemaald wordt. Delen van die oudste molen zijn bovendien verwerkt in het huidige exemplaar. De molen wordt tot op vandaag gebruikt door molenaars en hun leerlingen. Ze geven je graag een woordje uitleg!

Windgatstraat 34, 9971 Lembeke, 10u00 – 18u00

 

MALDEGEM

Bezoek het Oud Stadhuis en Oud Schepenhuis o.l.v. aNNo architecten. Ze geven uitleg over de architecturale en historische wetenswaardigheden, met nadruk op de historische gelaagdheid van beide gebouwen. Graffiteur Jasper Deyne gaat er te werk met de letter “H” van Herbestemming als inspiratiebron.

Herberg Oud Stadhuis, Marktstraat 40, 9990 Maldegem, 10u00 – 16u00 (laatste rondleiding)

 

Ga mee op verkenning met architect Michiel Verstraete (AIKO) en ontdek enkele pareltjes langsheen de Mevrouw Courtmanslaan. Luister naar het verhaal van de gedurfde renovatie van het Godshuis tot Lokaal Dienstencentrum en van het Hospitaal Sint-Arnoldus tot Kunstacademie. Ventileer je mening over de eigentijdse ingrepen van o.a. de nieuwbouw voor KUMA en het jeugdcentrum K-ba, en maak kennis met de markante architect die het Atheneum ontwierp.

Herberg Oud Stadhuis, Marktstraat 40, 9990 Maldegem, om 14u30 en om 16u30

 

Wandel langs het rijke Maldegemse erfgoed en laat je op sleeptouw nemen door gids Etienne Dhont. Hij vertelt er over het beschermde dorpsgezicht, de merkwaardige gebouwen maar ook over heirwegen en de geschiedenis die onlosmakelijk met Maldegem verbonden is.

Herberg Oud Stadhuis, Marktstraat 40, 9990 Maldegem, om 11u00, 14u30 en 16u30

 

Tijdens Cinema RLM worden enkele unieke beelden vertoond van het Meetjesland van enkele decennia terug. Er zal ook Tripel 30 geschonken worden, een feestbier dat speciaal voor de dertigste editie van Open Monumentendag gebrouwen werd. Daarnaast zal er een woordje uitleg gegeven worden over Huis Wallyn, kantoor van Regionaal Landschap Meetjesland en erfgoedlocatie in Maldegem.  De toegang is gratis maar inschrijven is vereist.

Huis Wallyn, Zaal of expohal, Marktstraat 10, Maldegem.

 

Altijd al willen weten hoe je aan de hand van
3D-scanning archeologische objecten tot leven kan brengen?  De Logi & Hoorne Erfgo3D zetten hun deuren open. Heb je een oud voorwerp liggen? Breng het mee en laat het scannen (liefst min. 10 op 10cm en max. 50 op 50cm en geen blinkende voorwerpen).

De Logi & Hoorne bvba, Canadezenlaan 1A, 9991 Adegem, 10u00-17u00

 

NEVELE

Laveer tussen Kasteel Ooidonk en het Meirekasteel op de grens tussen Deinze en Nevele over een afstand van 11km in het betoverende Leielandschap, geleid door wegwijzers, een brochure en gidsen ter plaatse. Verken de omgeving terwijl de kinderen erfgoedraadsels ontrafelen. Starten kan op elke halteplaats.

De kerktoren en de dakkap van de Sint-Eligiuskerk in Vosselare kan je gratis bezichtigen. Reservatie is verplicht via: http://www.landvannevele.com. Tegen een reductieprijs van 5 euro kan je ook het interieur van Kasteel Ooidonk bezoeken en met de graaf praten. Reservatie is verplicht: inschrijven tussen 20.8 en 5.9 via www.deinze.be.

Kasteel Ooidonk, Ooidonkdreef 9, 9800 Deinze, 10u00 – 18u00

 

WAARSCHOOT

Vier samen met ons 160 jaar mechanische weverijen te Waarschoot! Ontdek hoe in september 1858 de eerste katoenstoommachine van het dorp een stuk textiel vervaardigde. Van dat ‘waarschootstof’ wordt in het gemeentehuis zelfs nog een overblijfsel bewaard: een ‘neusdoek’. Fabriek De Schepper was pionier in het dorp maar ook ver daarbuiten. Tijdens Open Monumentendag wordt een groot herinneringsbord officieel ingehuldigd en historicus Pieter De Reu vertelt meer over de textielgebouwen van dit katoenbastion.

Grasperk tussen kerk en apotheek, Schoolstraat t.h.v. nr. 2, 9950 Waarschoot, 10u00

 

WACHTEBEKE

Zowel op zaterdag als op zondag is de kerk van Overslag in de namiddag geopend voor publiek. Bezoek er het resultaat van het waarderingstraject Kerk in het Midden en laat jouw eigen stem klinken naar aanleiding van de herbestemming van de kerk.

Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk, Overslag 39, 9185 Wachtebeke, 14u00 – 18u00

 

ZELZATE

Langs Zelzaats Erfgoed” is een fiets- en wandelroute langs 20 belangrijke gebouwen en monumenten. Onderweg worden vier stopplaatsen voorzien met een tentoonstelling: postaal erfgoed in café Regina (Markt 15), militaria in ‘t Klooster (Kerkstraat 64A), modelbouw op de boot van WVZ (Vredekaai 20) en  prentbriefkaarten in het PC Sint-Jan-Baptist (Suikerkaai 81).

Café Regina, Grote Markt 15, 9060 Zelzate, 10u00 – 17u00