Meetjesland sluit aan bij UiTPAS


VC UiTPASIn de loop van 2017 zullen drie nieuwe regio’s kunnen starten met UiTPAS: stad Lier, regio Meetjesland en regio Westhoek. Dat hebben minister van Cultuur Sven Gatz en minister van Sport Philippe Muyters bekendgemaakt.

De UiTPAS is een puntenspaarkaart voor vrijetijdsactiviteiten, met voordelen voor iedereen. Bovendien geeft de pas ook een korting aan mensen in armoede – automatisch én discreet. Punten sparen kan aan de balie of spaarzuil van één van de meer dan 900 verschillende organisaties die UiTPAS aanvaarden. Per deelname krijgt de gebruiker van UiTPAS één punt. Wanneer hij of zij voldoende UiTpunten heeft verzameld, kunnen die omgeruild worden voor een voordeel naar keuze.

De UiTPAS zet expliciet in op het stimuleren van vrijetijdsparticipatie van elke inwoner en meer in het bijzonder van de meest kwetsbare burgers. Met de pas loopt ook het vrijetijds- en participatiebeleid gesmeerder, omdat het bereikbaar wordt met één geïntegreerde pas. Bovendien kunnen marketing- en promotiestrategieën op elkaar worden afgestemd.

De Meetjeslandse UiTPAS wordt in 2017 in Assenede en Eeklo geïmplementeerd. Die besturen namen met  COMEET (Cultuuroverleg Meetjesland) het voortouw in het uitwerken van een systeem op maat van de regio.

“De komst van de UITPAS Meetjesland is het resultaat van een grondig vooronderzoek en een grote voorbereiding,” zegt Stijn Coppejans, voorzitter van COMEET. “Nu Eeklo en Assenede als pioniers dit systeem op de kaart zetten, beschikken we in het Meetjesland over een nieuwe tool om het lokale vrijetijdsaanbod op een professionele manier te promoten én kunnen we tegelijk werken aan het verlagen van de drempel voor kansengroepen. Gelijke kansen bestaan pas als niemand een stigma hoeft te dragen. De UITPAS is voor iedereen gelijk: het wordt een toegangskaart voor een cultureel leven waarmee iedereen op een gelijke manier door de deur komt, of je nu tot één van de kansengroepen behoort of niet. Ik ben er zeker van dat dit systeem de komende jaren navolging krijgt in veel andere Meetjeslandse gemeenten!”

“UiTPAS Meetjesland zet de traditie van Eeklose KomUitpas verder in een ruimer geheel, met als eerste partnergemeente Assenede,” aldus Koen Loete, Burgemeester van Eeklo. “Mensen met een beperkt inkomen kunnen blijven genieten van de bestaande korting op vrijetijdsactiviteiten,  maar daarnaast kan iedereen punten sparen. Zo kan er volop geproefd worden van het kwaliteitsvolle vrijetijdsaanbod van centrumstad Eeklo. Dit samenwerkingsverband zal op termijn nog veel meer mensen en activiteiten betrekken bij de jeugd-, cultuur- ,sport- en toeristische sector. Een pas-send uit-je in het Meetjesland ligt nu in ieders bereik!”

Hilde Baetslé, schepen in Assenede, sluit zich hierbij aan: “Assenede kiest bewust voor een instap in UiTPAS Meetjesland. Deze pas geeft niet alleen voordelen voor iedereen die deelneemt aan vrijetijdsactiviteiten, het systeem biedt ook nog eens korting aan wie het financieel moeilijk heeft. Gebruiksvriendelijk én laagdrempelig! Assenede zet sinds het oprichten van het Lokaal Netwerk Vrijetijdsparticipatie volop in op méér vrijetijdsparticipatie voor iedereen. De invoer van UiTPAS Meetjesland betekent een grote stap vooruit in de goede richting. Dat we deze stap samen met Eeklo en COMEET kunnen zetten is voor onze inwoners alleen maar goed nieuws. We hopen dan ook dat de de andere Meetjeslandse gemeenten zeer binnenkort zullen volgen.”

Na de regio Dender (Aalst), Brussel, Gent, Oostende, regio Zuidwest (Kortrijk), regio Kempen (Turnhout) en de reeds voor 2016 en begin 2017 geplande lanceringen in Maasmechelen, Mechelen, Heist-op-den-Berg en Leuven krijgt UiTPAS zo stilaan stevig voet aan de grond in Vlaanderen. De UiTPAS zal eind 2017 beschikbaar zijn in 33 steden en gemeenten, goed voor ruim 1,4 miljoen inwoners in Vlaanderen en Brussel.

“Met de aansluiting van Lier, het Meetjesland en de Westhoek bereikt de UiTPAS meteen 150.000 bijkomende geïnteresseerden”, zegt minister Gatz. “Ze zullen met die ene pas terecht kunnen in bibs, musea, cultuur- en kunstencentra, speelpleinen of concertzalen, maar ook in sporthallen en zwembaden. De UiTPAS krijgt stilaan de allure van een golf die heel ontspannend Vlaanderen en Brussel in zijn greep krijgt.”

“We stellen vast dat de UiTPAS een positief effect heeft op de actieve sportparticipatie. Heel wat van de gespaarde punten worden bijvoorbeeld verzilverd in onze lokale zwembaden. Sport zou een plaatsje moeten hebben ik in ieders vrijetijdsbesteding. Ik ben dan ook blij dat een sterk merk als de UiTPAS hieraan bijdraagt,” zegt minister Muyters.

Meer info op www.cultuurnet.be/uitpas of bij Stefanie De Pauw, stafmedewerker COMEET

 

Gerelateerd aan dit bericht:

  • Wat? Deelname aan cultuur is een recht voor iedereen, ook voor mensen in onze samenleving die het minder breed hebben. In dat kader ontwikkelde CultuurNet Vlaanderen in opdracht van minister…
  • Deelname aan cultuur is een recht voor iedereen, ook voor mensen in onze samenleving die het minder breed hebben. In dat kader ontwikkelde CultuurNet Vlaanderen in opdracht van minister Schauvliege,…