Ruimte Voor Verbinding


Voor het leaderproject ‘Ruimte voor verbinding’ slaan COMEET, Plattelanscentrum Meetjesland en Samenwerk cvba de handen in elkaar.  

Via creatief en gedeeld gebruik van onderbenutte en leegstaande ruimtes willen de projectpartners innovatieve antwoorden bieden op lokale noden van zowel bewoners, ondernemers als de cultuursector door letterlijk ruimte te geven aan ideeën en mogelijkheden van onderuit. 

Restruimte op een deelplatform

Enerzijds wordt er bekeken welke ruimtes die niet of weinig benut worden, zogenaamde restruimtes, in aanmerking kunnen komen voor medegebruik door andere partijen. Denk hierbij aan een schuur die slechts gedeeltelijk of tijdelijk wordt gebruikt  door een landbouwer of de lokalen van een schooltje die na de schooltijd verhuurd kunnen worden aan derden. Het platform voor werkplekdelen ontwikkeld door Samenwerk cvba wordt ingezet als handige tool om deze ruimtes te ontsluiten.  

Creatief en innovatief omgaan met leegstand

Verder wordt er onderzocht hoe tijdelijk gebruik van een ruimte ingezet kan worden als hefboom voor een gemeenschap. Binnen dit luik gaan we aan de slag met een leegstaand pand. Op basis van de noden en mogelijkheden van de lokale gemeenschap  die in kaart worden gebracht, worden er verschillende activiteiten georganiseerd samen met de bewoners die hierop inspelen. Dit kan gaan van een boerenmarkt tot een tijdelijke ontmoetingsruimte, een tentoonstellingsplek… Alles kan uitgeprobeerd worden!   

foto: Fotofever

Stap per stap…

De acties zullen uitgevoerd worden in 3 gemeentes in het Meetjesland als testing. De resultaten, waaronder een functionerend platform Samenwerk met een basisaanbod aan verhuurbare restruimtes, worden aangeboden en gepromoot in heel het Meetjesland. Daarnaast zal er uitgebreid ingezet worden op kennisdeling via de uitgave en promotie van een toolbox waar iedereen zelf mee aan de slag kan en is er ruimte om lokale besturen te begeleiden bij de eventuele implementatie van de resultaten in hun dagelijkse werking. Tenslotte brengen we gelijkaardige initiatieven samen in een collegagroep.

Stel je (rest) ruimte beschikbaar!

Interesse in dit project? Heb je zelf restruimte die je wilt verhuren? Zoek jij een specifieke ruimte in het Meetjesland? Of ben je bezig met een gelijkaardig project in het Meetjesland en word je graag lid van de collegagroep? Contacteer projectmedewerker louise.vermeersch@comeet.be

Momenteel brengen we het potentieel van het platform in kaart via een online bevraging. Klik hier en help ons met dit onderzoek!