Ruimte voor verbinding


Welkom op Samenwerk, ons regionale ruimtedeelplatform


Tijdens een uiterst gezellige en allereerste ‘open’ raad van bestuur heeft COMEET samen met Frederik Sioen (Gents Kunstenoverleg) en Davy De Laeter (Samenwerk) ons gloednieuwe ruimtedeelplatform voorgesteld.

Ruimtedeelplatform?

Heel wat creatievelingen zijn op zoek naar ruimte. Ruimte om te exposeren, samen te komen, te genieten, … Daarom heeft Cultuurregio Meetjesland een ruimtedeelplatform ontwikkeld waarin we vraag en aanbod van beschikbare ruimtes hebben samengebracht. Meer nog. COMEET biedt zijn netwerk en inzichten aan om geïnteresseerden op weg te helpen.

De hannekesnest in Evergem, prachtig voorbeeld van de herinzet van beschikbare ruimte

Met dit platform wensen we de nodige partijen met elkaar in contact te brengen en zo de talrijke restruimte binnen onze regio op een unieke en creatieve manier in te vullen. Door het tijdelijke karakter van deze invullingen kunnen we op gepaste wijze inspelen op bepaalde sociale en culturele noden van de maatschappij.

Van moeizaam naar efficiënt
Wanneer men vooraf een ruimte wilde beschikbaar stellen/huren, was dit een heel moeizaam traject dat vooral bestond uit heel wat mailtjes sturen (“is deze ruimte nog beschikbaar?”) en heel wat telefoontjes plegen. Voor groepen waarbij deze verhuur totaal geen hoofdzaak was, was dit vaak problematisch. Kortom: dit veroorzaakte heel wat tijdverlies en kon veel efficiënter.

Op die manier ontstond het idee van een ruimtedeelplatform, vergelijkbaar met het concept van Airbnb, met als doel een platform te creëren dat vlot consulteerbaar en online reserveerbaar was. Ook de toevoeging van extra info (bv. er is een beamer beschikbaar, er kan drank besteld worden, enz. – dus niet enkel de info over de ruimte op zich) is een mogelijkheid.

Centralisatie
Opzet van deze tool: alles centraliseren qua boekingen, zodat er geen enkele boeking door de mazen van het net glipt. Aan kalenderintegratie wordt nog gewerkt, zodat de boekingen automatisch in je eigen agenda belanden.

De bezoeker ziet telkens wat er nog beschikbaar is, maar kan geen namen zien van organisaties die reeds een boeking hebben gedaan. Belangrijk in het kader van privacy.

Op het platform zijn nu al een aantal filters ingebouwd, opgemaakt op basis van de input uit de inventaris en de focusgesprekken. Op die manier kan je makkelijk doorheen de beschikbare ruimtes bladeren.

De eerste reacties zijn alvast ontzettend positief.

Cultuur hoeft niet in een cultuurcentrum te blijven
Davy: “Cultuur hoeft niet in een cultuurcentrum te blijven. Op deze manier wordt het zowel voor aanbieder en voor zoeker interessant, maar ook voor de stad. Het brengt leven in de brouwerij.” Zijn idee: “matchen zoals op Tinder”: aanbieder en zoeker op die manier matchen en zo de match zelf stimuleren en faciliteren. Op die manier linkt hij domeinen cultuur en economie aan elkaar.

Mond-tot-mondreclame zal belangrijk zijn in deze soft launch-fase. Naambekendheid genereren, dus. Ook zal in deze fase het communicatieplan op poten gezet moeten worden.
Verdere uitbouw van de tool: ook nog de bedoeling om regionale pagina’s te maken, maar ook pagina’s waarop we vermelden wat vaak gezocht wordt/ populair is.

Uitbreidingen mogelijk
In Gent is ‘Open Creatives’ in 2020 opgestart. Er zijn heel wat filterfuncties mogelijk en er heerst ondertussen een community-gevoel in vergelijking met Samenwerk. Sioen: “Belangrijke nuance op dit platform: de Nieuws en Agenda-pagina is niet de Uit-in-Gent pagina, er zijn geen publieksactiviteiten te vinden, maar enkel toepassingen voor culturele en creatieve sector, zoals brainstormsessies.
De “Kennisdatabank” is een nieuwe functie die nog net online staat. Daar kunnen mensen documenten achter laten rond hun werking/praktijken.
De “Analytics”-pagina wordt pas zichtbaar van zodra je ingelogd bent. Hier krijg je een zicht op het ecosysteem van het platform. Op die manier kunnen we de impact zien op korte termijn, wat zeker handig is in tijden van Corona, om zo de groei van de sector in de gaten te houden. Hier wordt bovendien datakunst van gemaakt door Luca School of Arts.”

Tot slot enkele voorbeelden

Een school wenste bij te bouwen om extra ruimte te creëren, maar na onderzoek bleek dat slechts 64 % van de school benut werd. Er werd vervolgens geïnvesteerd in de opmaak van een planningssysteem. Uiteindelijk bleek de verbouwing overbodig.

Bepaalde schoolklassen telden erg weinig leerlingen. Ze waren dus wel bezet maar hadden eigenlijk meer capaciteit, dus de ruimtes zijn opgesplitst om zo het probleem op te lossen. > “Er lijkt plaats te kort maar er is eigenlijk meer dan genoeg ruimte”, sluit Davy van Samenwerk af.

Aanbieder of vrager? Ontdek het platform en neem de handleiding door.

Ruimte voor verbinding: restruimte op een deelplatform

foto: Fotofever

Via creatief en gedeeld gebruik van onderbenutte en leegstaande ruimtes willen de projectpartners innovatieve antwoorden bieden op lokale noden van zowel bewoners, ondernemers als de cultuursector door letterlijk ruimte te geven aan ideeën en mogelijkheden van onderuit. 

Enerzijds wordt er bekeken welke ruimtes die niet of weinig benut worden, zogenaamde restruimtes, in aanmerking kunnen komen voor medegebruik door andere partijen. Denk hierbij aan een schuur die slechts gedeeltelijk of tijdelijk wordt gebruikt  door een landbouwer of de lokalen van een schooltje die na de schooltijd verhuurd kunnen worden aan derden. Het platform voor werkplekdelen ontwikkeld door Samenwerk cvba wordt ingezet als handige tool om deze ruimtes te ontsluiten.  

Creatief en innovatief omgaan met leegstand

Verder wordt er onderzocht hoe tijdelijk gebruik van een ruimte ingezet kan worden als hefboom voor een gemeenschap. Binnen dit luik gaan we aan de slag met een leegstaand pand. Op basis van de noden en mogelijkheden van de lokale gemeenschap  die in kaart worden gebracht, worden er verschillende activiteiten georganiseerd samen met de bewoners die hierop inspelen. Dit kan gaan van een boerenmarkt tot een tijdelijke ontmoetingsruimte, een tentoonstellingsplek… Alles kan uitgeprobeerd worden!   

Stap per stap…

De acties zullen uitgevoerd worden in 3 gemeentes in het Meetjesland als testing. De resultaten, waaronder een functionerend platform Samenwerk met een basisaanbod aan verhuurbare restruimtes, worden aangeboden en gepromoot in heel het Meetjesland. Daarnaast zal er uitgebreid ingezet worden op kennisdeling via de uitgave en promotie van een toolbox waar iedereen zelf mee aan de slag kan en is er ruimte om lokale besturen te begeleiden bij de eventuele implementatie van de resultaten in hun dagelijkse werking. Tenslotte brengen we gelijkaardige initiatieven samen in een collegagroep.

Stel je (rest) ruimte beschikbaar!

Interesse in dit project? Heb je zelf restruimte die je wilt verhuren? Zoek jij een specifieke ruimte in het Meetjesland? Of ben je bezig met een gelijkaardig project in het Meetjesland en word je graag lid van de collegagroep? Contacteer projectmedewerker nele.de.brabander@comeet.be.