Levensverhalen gezocht voor kunstproject


Meetjes

Volgens de legende kreeg het Meetjesland zijn naam door de seksuele ferociteit van keizer Karel V. Toen de bevolking van het gebied het nieuws ontving dat de keizer zou passeren door de streek, bleven vrouwen en dochters binnen uit angst om geschaakt te worden. Toen hij alleen oude vrouwen door de straten zag lopen, doopte Karel V het gebied ‘het oude vrouwenland’, het Meetjesland.

Hoewel de geloofwaardigheid van deze fabel twijfelachtig is, deed het de fotograaf Simen Lambrecht nadenken over de oudste generatie in het gebied waar hij is opgegroeid. Als student reisde hij de wereld rond, deze plekken leken allemaal interessanter dan de vlakke bergen in de eigen achtertuin. Nu beseft hij dat hij het helemaal niet zo ver had moeten zoeken. In het project ‘Meetjes’ herontdekt de jonge fotograaf uit Evergem zijn wortels via de oudste generatie vrouwen uit het Meetjesland. Door gesprekken en fotografie probeert Simen Lambrecht te begrijpen hoe deze generatie zijn stempel heeft gedrukt op de regio en zijn jeugd.

‘Meetjes’ gaat over feminisme, regionale identiteit, looprekjes, seks, rouwen, schoonheid, dood en koffie met koekjes. Maar bovenal is het een ode aan alle grootmoeders en hun onvoorwaardelijke liefde.

Klik hier voor meer info over het project

Fotograaf zkt verhalen

Voor dit project is Simen nog op zoek naar vrouwen uit het Meetjesland met een straf levensverhaal, interessante anekdotes of die, in het verleden vaak vanuit de achtergrond, mee het Meetjesland vorm gaven. Vanuit Erfgoedcel zoeken we mee!

Ken je iemand? Of heb je zelf een straf verhaal? Neem contact op via simen@jeanjacquescollective.org of via 0474637874

Simen Lambrecht