Kunst op school


Foto: Karel Verhoeven

Een prijs voor volharding, dat verdient kunstenares Loes Deckers. In 2019 startte ze een Mus-e Project i.s.m. FARO in school Beke. De kinderen werkten gedurende 10 ateliers aan een kunstwerk naar aanleiding van Erfgoeddag 2020. Twee keer werd het geplande toonmoment afgelast wegens de coronacrisis. Loes gaf niet op en bedacht een alternatief voor het alternatief !

Tijdens het traject lieten de kinderen zich inspireren door het textielverleden van Waarschoot en de Nacht (het thema van Erfgoeddag 2020). Ze bedachten een verhaal en knutselden met textielresten van B&T Textilia.

Erfgoeddag (April 2020) viel in het water, maar we verplaatsten het toonmoment naar Nacht van de Meetjeslandse Kerken (November 2020). Ook dat evenement kon niet doorgaan.

In december trokken we naar de school en fotografeerden de werkjes van de kinderen. In de plaats van een fysieke kunstinstallatie verwerkte Loes de tekeningen en stemmen van de kinderen in een filmpje.


‘Bedrog van Schoonheid’ – Loes Deckers en de leerlingen van het 5e leerjaar

Loes bracht ook het proces in kaart in een powerpoint. Kinderen leren via deze projecten verschillende vaardigheden en komen spelenderwijs in contact met erfgoed en beeldende kunst. Het filmpje is het resultaat, maar het proces was even waardevol.

Met de extra steun van CultuurKuur kunnen scholen een samenwerking aangaan met artistieke partners zoals in dit project.

Wil je zelf werken rond erfgoed en kunst in de klas? Neem dan contact op met de Erfgoedcel! Of schrijf je in voor dag van de cultuureducatie op 11 maart.