Kiespijn: een artistiek erfgoedproject in Zelzate


KiespijnDe leerlingen van het Koninklijk Atheneum Zelzate starten met het artistiek erfgoedproject ‘Kiespijn’. Kunstenares Emilie Lauwers gaat 10 weken met een groep zesdejaars aan de slag.

Samen denken ze na over Zelzate, als een plek die ze geërfd hebben, waar ze wonen of naar school gaan. Welke gebouwen of locaties zijn interessant? Of welke verhalen vinden zij belangrijk? Hun bevindingen en hun artistieke impressies worden gebundeld in een publicatie en een kleine tentoonstelling.

De resultaten worden getoond op Erfgoeddag, zondag 22 april.

Zelzate // “Er is geen boek” 

Vertrekpunt voor dit project is het cultureel erfgoed in Zelzate. Emilie daagde de jongeren uit om na te denken over locaties, plekken, verhalen, … in Zelzate die ze interessant vinden en waar ze meer over willen weten. De jongeren maakten maquettes van deze locaties, doen enkele locatiebezoeken, duiken in de archieven en interviewen mensen die iets over Zelzate vertellen.

Het resultaat? Een reeks foto’s, documenten, verhalen en ideeën van een groep jongeren over Zelzate. Dit wordt verzameld in een publicatie die zal voorgesteld worden op Erfgoeddag, in combinatie met een kleine tentoonstelling. Later worden de resultaten van het project ook toegevoegd op de website www.meetjes.land.

Kiespijn 2018

Kiespijn 2018 is een traject van FARO, MUS-E Belgium en zes erfgoedcellen. Jongeren uit Poperinge, Kortrijk, Bilzen, Zelzate, De Haan en Brussel storten zich in een artistiek avontuur samen met een kunstenaar. Enthousiaste kunstenaars van dienst zijn: Emilie Lauwers, Nikolas Lestaeghe, Boumediene Belbachir, Thomas Jacques, Raisa Vandamme en Lara Breine zijn de boeiende mensen die het traject begeleiden.

Meer weten? Hou de Facebookgroep Kiespijn in de gaten voor updates omtrent de verschillende projecten binnen het traject Kiespijn.

Het project in Zelzate wordt gefinancierd met een Dynamo3 subsidie van CANON Cultuurcel.
cultuurkuur_logo