Jeugdboekenweek in de Meetjeslandse bibliotheken


JeugdboekenweekVan 5 tot 20 maart is het jeugdboekenweek. Het thema Weg van de stad zet aan tot nadenken over steden, dorpen en landen. Want waar woon jij? Waar wil je wonen? In de stad of op een rustig plekje op het platteland? In België of liever aan de andere kant van de wereld? Met verschillende activiteiten in de bibliotheken en met enkele boekentips voor kinderen en jongeren wil de jeugdboekenweek vragen stellen over onze leefomgeving, duurzaamheid en superdiversiteit.

Ook in de Meetjeslandse bibliotheken krijgt de jeugdboekenweek extra aandacht. Vooral de Meetjeslandse (kleuter)scholen kunnen deze week hun jeugdboekenhart ophalen in de bibliotheken.

 

 

Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten.

Aalter

In de bibliotheek van Aalter krijgen klassen een aangepaste rondleiding in de bibliotheek of een auteurslezing in de klas. Op zondag 20 maart worden (groot)ouders en (klein)kinderen verwend met het heus theaterstuk “De Bank”, uitgevoerd door Studio Gekko. Het stuk is gericht naar kinderen van vijf tot tien jaar en vindt plaats op zondag 20 maart om 14 uur in het gemeentehuis (Europalaan 22, Aalter). Inschrijven is mogelijk tot en met donderdag 17 maart en kan via www.aalter.be/debank of 09 374 60 71.

Meer informatie vind je op de website van de bibliotheek.

Assenede

In Assenede gaan er tijdens de Jeugdboekenweek 15 auteurslezingen door van 8 verschillende auteurs en illustrators. Alle klassen van het eerste tot en met het vierde leerjaar zijn hiervoor uitgenodigd. De lezingen vinden plaats in de bibliotheek, in het gemeenschapscentrum De Bijenkorf of in de school zelf. Volgende auteurs komen aan bod : Jan De Kinder, Stefan Boonen, Wally De Doncker, Carll Cneut, Greet Bosschaert, Patricia David, Nils Pieters en Evelien De Vlieger.

Eeklo

Op zaterdag 19 maart is het jeugdboekenweekfeest in de bibliotheek van Eeklo. Van 9 tot 12 uur kunnen kinderen en hun (groot)ouders er multiculturele hapjes maken én proeven. Daarnaast is er ook een aanbod voor klassen, zo verzorgen Jef Aerts, Riet Wille, Inge Misschaert en Karla Stoefs enkele auteurslezingen. Kleuters en leerlingen van de eerste graad lager onderwijs kunnen het jeugdboekenweekspel spelen. In het spel “Stad of platteland” verkennen ze via boeken het stad en het platteland. Voor de tweede en de derde graad is er het affichespel:  in groepjes werken de leerlingen enkele affiches in het thema stad of platteland verder uit.

Meer informatie vind je op de website van de bibliotheek.

Evergem

Kinderen uit de 3de kleuterklas komen tijdens de jeugdboekenweek naar de bibliotheek voor de voorstelling Bonte Beestenboel van de Vertelster. Ze vertelt over dieren die zingen en andere gekke dingen. De leerlingen van het 5de leerjaar spelen in de bibliotheek het jeugdboekenweekspel. Ze doorlopen een vragenparcours en leren zo hun gemeente en bibliotheek beter kennen.

Om de jeugdboekenweek op een feestelijke manier af te sluiten, komt Carll Cneut op bezoek op dinsdag 29 maart 2016 om 14 uur. Tijdens een workshop toont hij wat illustreren is. Inschrijven kan via het vrijetijdsloket op www.evergem.be en kost 2,50 euro.

Meer info vind je op de website van de bibliotheek.

Knesselare

De bibliotheek van Knesselare nodigt in het kader van de Jeugdboekenweek de basisscholen uit om enkele opdrachten uit te voeren in de bibliotheek, uiteraard in het thema “weg van de stad”. Daarnaast waren er enkele auteurs te gast, zij lieten de kinderen kennismaken met verhalen over de stad en het platteland. Meer informatie vind je op de facebookpagina van de bibliotheek.

Lovendegem

Kinderen van de tweede en de derde kleuterklas en van het eerste en tweede leerjaar kunnen in de bibliotheek van Lovendegem kennismaken met het thema “weg van de stad”.

Maldegem

Op zaterdag 5 maart om 10 uur kunnen kinderen het thema “stad” leren kennen tijdens het voorleeshalfuurtje in de bibliotheek van Maldegem. Een enthousiaste verteller brengt in een knusse hoek van de bibliotheek de verhalen tot leven.

Nevele

Kinderen van de kleuterklas en de lagere school kunnen op zondag 6 maart om 10.30 uur naar de Borrelwoordjes. Dit voorleesmoment met als thema “Weg van de stad” wordt gegeven door enzoWOORD. Daarnaast organiseert de bibliotheek enkele auteurslezingen voor scholen met o.a. Luc Embrecht, Patricia David, Bavo Dhooge, Moniek Vermeulen, Nils Pieters, Koen van Biesen en Jef Aerts.

Sint-Laureins

De bibliotheek van Sint-Laureins organiseerde enkele auteurslezingen voor leerlingen van de lagere school: het eerste leerjaar kreeg auteur en illustrator Hilde Schuurmans op bezoek, Piet De Loof komt langs in het vijfde leerjaar en de leerlingen van het derde leerjaar verwelkomen Meneer Zee.

Zelzate

De bibliotheek van Zelzate is tijdens de Jeugdboekenweek omgebouwd tot een heuse stad, met een marktplein, station, strand, park, bos en een dierentuin. Op die 6 locaties liggen boeken rond het thema ‘Weg van de stad’. 42 klassen van het lager onderwijs spelen het Jeugdboekenweekspel. Ze lossen catalogus- en actievragen op en proberen zoveel mogelijk flatgebouwen te verzamelen. De klas die de meeste flatgebouwen verzamelt, wint het Jeugdboekenweekspel. Daarnaast hebben 6 klasen een kunstwerk gemaakt rond ‘Weg van de stad’. Het kunstwerk is te bewonderen in de bibliotheek!

Gerelateerd aan dit bericht:

  • Aanleiding De Bibliotheken in het Meetjesland werken gezamenlijk aan het bevorderen van de zelfredzaamheid en de persoonlijke ontwikkeling van de burgers. De kernfuncties om dit gemeenschappelijk doel te bereiken zijn:…
  • Naargelang lopende projecten en/of acties of inhoudelijke linken naar de reguliere werking beslissen de Bibliotheken Meetjesland of ze al dan niet gezamenlijk inzetten op relevante nationale evenementen, zoals de Digitale…