#ikschrijfgeschiedenis zet tradities en technieken in de kijker


ikschrijfgeschiedenis krulbol - kopieOnder #ikschrijfgeschiedenis roept het Platform voor Immaterieel Cultureel Erfgoed iedereen op om foto’s en filmpjes te delen van hoe zij tradities of technieken verder doen leven. Zo schetst #ikschrijfgeschiedenis een actueel, levendig en divers beeld van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel anno 2016.

Geschiedenis schrijven

In onze hoofden gaat ‘geschiedenis schrijven’ gepaard met grootse gebeurtenissen, woorden en daden. Maar geschiedenis schrijven zit ‘m ook in de kleine dingen. Of we nu frietjes halen in het frietkot, Nieuwjaar of Pesach vieren met vrienden of in de Zinnekeparade lopen: dag in dag uit schrijven we geschiedenis, bewust of onbewust, door de kleine dingen die we doen en vooral blijven doen.

#ikschrijfgeschiedenis vestigt de aandacht op de rijkdom aan deze levende tradities en technieken door ‘het gewone’ in de kijker te zetten. Wat voor ons vanzelfsprekend lijkt, is dat niet altijd. Generatie na generatie tappen we moppen in ons eigen dialect, werken muzikanten en dansers zich in het zweet om hun techniek bij te schaven, verfijnen ambachtsmensen hun vakmanschap … Van meubelmaker tot witloofteler, van mimespeler tot bruid, en van schapenherder tot accordeonist: iedereen schrijft geschiedenis.

#ikschrijfgeschiedenis: doe mee!

Welke tradities en technieken zetten we in Vlaanderen en Brussel enthousiast voort in 2016? Daar gaat #ikschrijfgeschiedenis naar op zoek. Iedereen, jong of oud, toeschouwer, doener of sympathisant kan een foto of filmpje delen via #ikschrijfgeschiedenis of op www.ikschrijfgeschiedenis.be. Zo wil het Platform een actueel, levendig en divers beeld schetsen van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel anno 2016.

Deel een foto of filmpje van hoe u tradities en technieken voortzet via #ikschrijfgeschiedenis. Of laad een foto op en maak uw eigen affiche!

Deel uw inzending met uw vrienden via Facebook, Twitter, Instagram … en zet anderen aan om mee te doen.

Zet uw eigen traditie op tientallen manieren in de kijker: toon hoe elk zijn/haar steentje bijdraagt!

Like de Facebook-pagina en blijf op de hoogte.

Al heel wat mensen tonen op www.ikschrijfgeschiedenis.be hoe zij gepassioneerd een traditie of techniek voortzetten. Een hedendaags danser, smid, herboriste, modeontwerpster, tatoeëerder, Indische krijgskunstenaar, schermer, zeefdrukker, reuzendrager, verteller, poppenspeler … Op zoek naar een boeiend verhaal of specifiek thema? Wenst u met een ambassadeur in contact te komen? Contacteer dan info@immaterieelerfgoed.be.

ikschrijfgeschiedenis krulbol - kopie

#ikschrijfgeschiedenis is een initiatief van het Platform voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het Platform is een samenwerkingsverband rond www.immaterieelerfgoed.be. Organisatie: tapis plein i.s.m. LECA, CAG, ETWIE, Het Firmament, Resonant, FARO, met steun van de Vlaamse overheid.