De winter van de Meetjeslandse Reuzen: herstellingen


Herstellingen2De Meetjeslandse Reuzen hebben een drukke zomer achter de rug: velen kregen een extra uitnodiging voor een stoet of evenement en ook slapende of minder actieve reuzen werden nog eens naar buiten gehaald.

De wintermaanden van de reuzen en reuzenzorgers of organisatoren staan veelal in het teken van de komende reuzenzomer, met voorbereidingen voor stoeten, maar met herstellingen van de reuzen.

In dit blogbericht zetten we graag twee herstellingsprojecten in de kijker, die ontstonden in het kader van Meetjesland Reuzenland.

De reuzen van Waarschoot: reuzenverenigingen helpen elkaar

Geraamtes reuzen van Waarschoot

Nieuwe geraamtes voor de reuzen van Waarschoot

De reuzen Ridder Simon Utenhove en Magriet De Bussere werden ingehuldigd in 1961 en 1963. De reuzen gaan sindsdien ieder jaar uit op de Leestjeskermis.

De geraamtes van de reuzen waren de laatste jaren echter aan vervanging toe. De Dekenij Leest en Kerkstraat beheert de reuzen en zocht iemand met expertise die de reuzen kon herstellen. Via COMEET kwamen ze terecht bij René van het Pierlalacomité (Ursel).

Komende weken en maanden zullen de geraamtes aangepast worden. De oude geraamtes dienen hier als voorbeeld, maar worden vervangen door een lichtgewicht aluminium geraamte. Dit om het draagcomfort te kunnen behouden.

De reuzen van Zelzate: een samenwerking met de zorgsector

Naast de Katse reuzen kent de gemeente Zelzate nog twee reuzen: Hugo en Eglina. De reuzen werden geboren in 1947 en waren sindsdien geregeld te zien in de gemeente.  De laatste jaren waren de reuzen echter aan herstelling toe.

Reuzen van Zelzate voor de herstellingen

Reuzen van Zelzate voor de herstellingen

Hugo en Eglina zullen komende weken en maanden hersteld worden door het Centrum voor Arbeidszorg De Kade (onderdeel van PC Sint-Jan Baptist). De cliënten en bewoners zullen het framewerk en de hoofden van de reuzen herstellen.

Het houten framewerk zal hersteld worden in samenwerking met ambachtelijk atelier WoodWork. De hoofden worden herschilderd, naar hun oorspronkelijke staat.

Voor de cliënten die hier aan meewerken is dit werk heel belangrijk. Zowel cliënten binnen het traject van behandeling als binnen het traject naar werk kunnen door de zorg voor het reuzenerfgoed werken aan arbeidsvaardigheden en arbeidsattitudes. De begeleiders zorgen ervoor dat zij kun competenties kunnen ontwikkelen en kunnen streven naar een zo hoog mogelijk niveau van functioneren.

De kledij van de reuzen zal hersteld worden door de afdeling mode van volwassenonderwijs Isbo Zelzate.

En het resultaat? 

De reuzen van Waarschoot en Zelzate worden komende weken en maanden hersteld zodat zij tegen zomer ’18 opnieuw naar buiten kunnen komen. De reuzen van Waarschoot hebben hier alvast een datum voor: woensdag 12 september, met de Leestjeskermis.

Benieuwd naar het proces en het eerste publieke optreden van deze reuzen? Hou de facebookpagina www.facebook.com/meetjeslandreuzenland in de gaten.

Meer informatie over Meetjesland Reuzenland vind je op de projectpagina.

Gerelateerd aan dit bericht:

  • Met Meetjesland Reuzenland zet COMEET de Meetjeslandse reuzen in de kijker. Bestaande (maar ook verdwenen reuzen) worden geregistreerd en onder de aandacht gebracht via diverse acties. Maar hoeveel reuzen zijn er…
  • Met Meetjesland Reuzenland brengt COMEET de 40 actieve reuzen én de verhalen van verdwenen reuzen onder de aandacht. Dankzij de Meetjeslandse reuzenzorgers, de gemeenten, cultuurdiensten, bibliotheken, kermiscomités en de vele…