Herdenkingsjaar 2018 Eerste Wereldoorlog Meetjesland


WOI MeetjeslandIn 2018 is het 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. In het Meetjesland worden de laatste oorlogsmaanden herdacht met een veelzijdig activiteitenaanbod: tentoonstellingen, een online overzicht van het oorlogserfgoed en enkele grote evenementen.

 

Oorlogserfgoed op www.meetjes.land

  • Oorlogsmonumenten en gedenktekens

Na de Eerste Wereldoorlog richtten heel wat gemeenten een monument of gedenkteken op ter ere van de gesneuvelde inwoners of als herinnering aan een bepaalde veldslag. De monumenten en herdenkingstekens zijn vaak gelijkaardig qua ontwerp of symboliek, maar vertellen bovenal iets over de lokale gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

WOI-meetjes.landOp de website www.meetjes.land/eerstewereldoorlog vind je een volledig overzicht van deze stille getuigen aan de Eerste Wereldoorlog.

  • Hollandstellung

De Hollandstellung is een verdedigingslinie uit WOI die loopt van Knokke tot Vrasene en bestaat uit meer dan 400 bunkers. In het Meetjesland loopt de linie door Maldegem, Eeklo, Lembeke, Oosteeklo en Ertvelde.

De bunkers werden in 1916 gebouwd door het Duitse leger, uit angst voor een aanval vanuit het neutrale Nederland. De gevreesde invasie is er echter nooit gekomen.

Vandaag zijn er nog zo’n honderd bunkers te vinden: op www.meetjes.land/hollandstellung vind je een volledig overzicht van deze relicten uit WOI.

Een veelzijdig activiteitenaanbod

Onder de noemer Herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland wordt dit rijke oorlogsverleden onder de aandacht gebracht. Heel wat gemeenten en verenigingen organiseren verschillende activiteiten: je ontdekt het oorlogserfgoed al wandelend of fietsend, maar ook in lezingen, tentoonstellingen, gidsbeurten of workshops.

Een greep uit het aanbod aan activiteiten:

  • Tentoonstelling Van Sarajevo tot Versailles in de kerken van Eeklo (8 tot 14 maart) en Ertvelde (15 tot 18 maart), door NSB Gewest Meetjesland en NSB Afdeling Eeklo
  • Nieuwe wandel- en fietsroutes langs het oorlogserfgoed in Wachtebeke
  • Herdenkingsprogramma in Maldegem rond de ‘Slag van Burkel’
  • Stoomfestival in Maldegem in het teken van de Eerste Wereldoorlog

Ook De Bevrijding, een historische colonne die het bevrijdingsoffensief herdenkt, zal in augustus halt houden in het Meetjesland. In Knesselare, Aalter, Zomergem en Nevele worden er tal van activiteiten georganiseerd.

Het volledige programma en meer info over de herdenking kan je vinden op www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be of op de Facebookpagina Eerste Wereldoorlog Meetjesland.