Heemkundige Willy Stevens uit Knesselare ontdekt het testament van de moeder van Rubens


864x486Heemkundige Willy Stevens uit Knesselare ontdekte bij toeval het testament van de moeder van Peter Paul Rubens. Hij vond het document van Maria Pypelinckx in het Rijksarchief van Gent.

Willy Stevens uit Knesselare, de vinder van het testament, snuffelt al meer dan veertig jaar in de documenten van het Gentse rijksarchief. Hij werd onlangs gevraagd om mee te werken aan een boek over de feodale geschiedenis van Vinderhoute. Hij stuitte op een bundel paperassen van een 16e-eeuwse notaris uit Antwerpen. In die bundel vond hij het testament van Maria Pijpelinckx, de moeder van Peter Paul Rubens. Pypelinckx had het document in 1583 laten opstellen omdat ze ziek was. Ze zou uiteindelijk nog tot 1608 in leven blijven.

Het Rijksarchief te Gent ging vervolgens te rade bij het Rubenianum. Dat noemt het testament een mooie aanvulling op de gekende archiefstukken van de familie Rubens. Zo zijn er nu meer details over haar oudste zoon Jean Baptist, over wie weinig bekend was. Pypelinckx wilde dat haar zoon haar wolhandel over zou nemen. In het testament maande ze hem aan om zich daarin te verdiepen, “om heuren zone te beter couragie te geven om hem des te meer daer inne te oeffenen”.

Het testament wordt nu eerst gerestaureerd en daarna naar het Rijksarchief van Antwerpen-Beveren overgebracht.