Heemkringen denken aan de toekomst


Vrijwilligerswerking onder de loepOp dinsdag 26 januari kwamen enkele Meetjeslandse erfgoedverenigingen samen voor het traject: Vrijwilligerswerving onder de loep. Anders dan bij een eenmalige infosessie, komen de deelnemers tijdens dit traject meerdere keren samen om na te denken over mogelijke acties rond vrijwilligerswerving die vervolgens in de praktijk worden omgezet. Aan dit traject nemen drie heemkundige kringen en een museum deel: Heemkundige Kring Het Land van Nevele, Heemkundige Kring De Twee Ambachten Assenede, Heemkundige Kring Arthur Verhoustraete Knesselare-Aalter en het Bardelaeremuseum in Kaprijke.

Sessie 3: rekruteren en begeleiden van vrijwilligers

Tijdens de derde sessie vertelde Daphné Maes van Heemkunde Vlaanderen de deelnemers meer over het rekruteren en vooral het begeleiden van vrijwilligers. Want hoe vind je extra vrijwilligers voor bepaalde taken? Welk profiel zoek je? Welke taken en verantwoordelijkheden krijgen ze? Ook de ‘verzamelingenleer’ bij erfgoedverenigingen kwam aan bod: het bestuur van een kring hoeft niet alles zelf te trekken, maar kan zich ook opsplitsen in kleine werkgroepen en kan leden of zelfs niet-leden aanspreken voor bepaalde projecten of opdrachten. Op die manier breidt het netwerk van de vereniging uit, wordt het draagvlak voor erfgoed groter en wordt de werklast meer verdeeld.

De eerste resultaten…?

Postkaart HK Arthur VerhoustraeteDe deelnemers van het traject kwamen sinds oktober 2015 reeds drie keer samen en intussen werpt het traject de eerste vruchten af. Zo gaf Heemkundige Kring Arthur Verhoustraete recent een postkaart uit om haar werking en aanbod meer bekend te maken. Je vindt de postkaart terug in de nabij gelegen stations en op publieke plaatsen, waar ze gretig worden meegenomen.

Ook heemkundige kring De Twee Ambachten uit Assenede zag brood in de samenkomsten. Ze leggen ook een ‘kweekvijver van talent’ aan en zullen hun netwerk meer aanspreken binnen projecten.

Gerelateerd aan dit bericht:

  • In oktober 2015 startte de erfgoedcel, in samenwerking met Heemkunde Vlaanderen, met een traject rond vrijwilligerswerving voor de Meetjeslandse erfgoedverenigingen: ‘Vrijwilligerswerving onder de loep’. Anders dan bij een eenmalige infosessie,…