Gesubsidieerde erfgoedprojecten indienronde mei 2015


illustratie SubsidiesOp 1 mei 2015 liep de eerste indienronde van 2015 van het subsidiereglement cultureel-erfgoedprojecten Meetjesland af.

Aan 7 erfgoedprojecten werden subsidies toegekend.

 

Met de fiets langs de grenzen van WOI

Project van Vriendenkring van het Koninklijk Atheneum Zelzate

De leerlingen van het Atheneum en hun leerkrachten steken een fietstocht ineen rond WOI. De route maakt gebruik van de fietsknooppunten en loopt langs Zelzate, Sas Van Gent, Zuiddorpe, Moerbeke, Wachtebeke en Sint-Kruis-Winkel. In de informatieve brochure zullen verhalen verteld worden over de grensstreek, den draad, burgerslachtoffers, Belgische vluchtelingen in Nederland, …
Op zaterdag 26 september 2015 wordt de fietstocht gelanceerd en kan hij voor het eerst gefietst worden.

Publicatie over Floris ende Blancefloer

Project van vzw Hallekin (Assenede)

vzw Hallekin brengt een eenmalige publicatie uit: Floris ende Blancefloer van Diederic Van Assenede, liefde in het Vlaanderen van de 13de eeuw. De redactie gebeurt door prof. dr. em. Jozef Janssens, middelneerlandicus aan de universiteit van Brussel.

Digitalisering archief

Project van Sleinse FilmKlub

De Sleinse FilmKlub dient voor de tweede keer een aanvraag in voor de digitalisering van een stuk van het eigen archief. Bedoeling is stelselmatig te werken bij een opimale werklast tot de volledige collectie gedigitaliseerd is.

Nu pakt SFK de peliculefilms van 1956, 1961 en -66, 1971 en -76 en 1981 en -85 aan, door henzelf vervaardigd, alsook filmpjes die aan hen werden geschonken door derden, met als onderwerp uiteenlopende publieke gebeurtenissen. Het gaat om ongeveer 615 minuten.

Uit de oude doos, Waarschoots verleden in beeld gereconstrueerd

Project van Curieus Waarschoot

Curieus gaat foto’s, dia’s, filmpjes over het publieke leven in Waarschoot inzamelen. Daarnaast zamelen ze oude recepten in en kunnen de Waarschotenaars hun favoriete gerecht kiezen. Met dat materiaal wordt een publicatie en een tentoonstelling gemaakt.

Op stomme films zullen jongeren dialogen inspreken, er wordt een soundtrack gemaakt en foto’s worden van tekst voorzien.

500ste verjaardag stichting klooster Arme Klaren te Middelburg in Vlaanderen

Project van Gemeentelijk Erfgoedcomité Maldegem

In 1515, precies vijfhonderd jaar geleden, werd een Arme Klarenklooster opgericht in Middelburg, het “monasterium Clarissarum de Middelburg in Flandria”.

Als herdenking van die verjaardag heeft het gemeentelijk Erfgoedcomité van Maldegem, deel uitmakend van de Cultuurraad, een feestprogramma uitgewerkt. Dit omvat een drieluik, nl. de uitgave van een boek, een tentoonstelling rond een ‘topstuk’ en een colloquim.

Hansbeekse dubbelportretten n.a.v. 20 jaar Vlakaf, tweede reeks. Fototentoonstelling en boek

Project van Vlakaf Hansbeekse dorpskrant

Om terug te blikken op de 20 jaargangen van de Hansbeekse dorpskrant, sprak Vlakaf fotograaf Koen Degroote aan. Hij neemt foto’s van bekende en minder bekende Hansbekenaren, bv. twee zelfstandigen die hetzelfde beroep uitoefenen, twee vrienden op café, twee scoutsleden, moeder en dochter, enz. Bij elke foto komt er een korte verwijzing naar een artikel uit een bepaalde jaargang waar het onderwerp van de foto in aan bod komt. Zo wordt er een overzicht gegeven van alle artikelenreeksen die verschenen in de twintig jaargangen van Vlakaf.

Bedoeling van het fotoboek is een kunstig sfeerbeeld te zijn van een doorsnede van de huidige Hansbeekse bevolking maar tegelijk de wortels van het verleden bloot te leggen.

Open Monumentendag in Zelzate

Project van Culturele Raad van Zelzate

De Culturele Raad van Zelzate wil het industrieel, watergebonden erfgoed t.h.v. de scheepswerf Carron in beeld brengen. Kinderen zullen met miniatuurboten op afstandsbediening kunnen varen en er worden boottochten voorzien. Daarbij komt er een fietstocht of wandeling langs een aantal historisch interessante industriële gebouwen in Zelzate. In het gemeentehuis komt ook een fototentoonstelling.

 

 

Gerelateerd aan dit bericht: