Erfgoedlezingen


IOED Meetjesland organiseert 3 erfgoedlezing over 3 boeiende thema’s: archeologie, landschap en bouwkunde.

Waarvoor worden ijskelders vandaag nog gebruikt? Waarom zijn hoeves zo waardevol? Op welke manier verdween ons natte landschap?

Volg ze alle 3 volledig coronaproof en LIVE vanuit je zetel!

Tijdstip: Telkens van 19u30 tot 21u00

Druk op de juiste knop om alles LIVE te volgen!

Help je deze activiteit mee verspreiden? Download dan hier de flyer en like onze Facebookpagina!


Archeologie

Het verdwenen meren- en duinenlandschap van het Meetjesland | Philippe Crombé | UGent | 01.12.2020

Vandaag heeft het Meetjesland het uitzicht van een droog, zandig landschap. Maar dat is niet altijd zo geweest. Aan het einde van de laatste ijstijd, ongeveer 14.500-13.000 jaar geleden, kwamen hier talloze ondiepe zoetwaterplassen en -meertjes voor. Op de droge duintjes langs deze plassen, vestigden zich nomaden die leefden van de jacht en de pluk. Pas toen het klimaat opnieuw afkoelde, verdween het natte landschap definitief. Hoe dat gebeurde, kom je te weten tijdens deze lezing!


Landschap

IJSKELDERS IN HET MEETJESLAND | Sander Bruylants & Ralph Maréchal | RLM | 12.01.2021

Tot de invoer van koelkasten en diepvriezers, werd voedsel vaak onmiddellijk gebruikt. Door het drogen, roken of pekelen kon eten wel langer worden bewaard. Vanaf de late 18de eeuw wonnen speciale kelders aan populariteit. In de steden of op de landgoederen en kastelen, werd ijs in deze bouwwerken vaak bijna een jaar lang bewaard. In het Meetjesland zijn er heel wat overgebleven. Helaas hebben ze hun oorspronkelijke functie verloren. Benieuwd waarvoor ze vandaag nog worden gebruikt? Ontdek het tijdens deze lezing!


Bouwkunde

HOEVES IN HET MEETJESLAND | Frank Becuwe | MinO | 09.02.2021 (AFGELAST)

Eeuwenlang werd het karakter van het platteland sterk bepaald door zijn landelijke architectuur. De traditionele hoevebouw was daarbij het belangrijkste component. Vandaag is dat zeker in het Meetjesland steeds minder het geval. Dat komt onder meer door de landbouweconomische ontwikkelingen, stads- en dorps-uitbreidingen en infrastructuurwerken. Bijgevolg zijn vele boerderijen verbouwd, verwaarloosd of gesloopt. Ontdek tijdens deze lezing waarom deze hoeves zo waardevol zijn!