Erfgoeddag 2021


Door de coronacrisis werden we verplicht een jaartje over te slaan, maar Erfgoeddag Meetjesland is terug op 24 en 25 april 2021!
Weliswaar in een ander jasje, met veel digitale activiteiten, maar ook creatieve nieuwe formats.

Ontdek alle activiteiten op UITinhetMeetjesland.

Erfgoed beleven, het hele jaar door!

Naast het aanbod van Erfgoeddag kwamen heel wat organisatoren met originele initiatieven de afgelopen maanden. Wandelingen, fietstochten, maar ook vanuit je kot kan erfgoed boeien. Daarnaast biedt de toeristische sector van het Meetjesland heel wat toffe uitstappen (musea, wandelingen, expo’s,…). Ontdek ze allemaal ook op UITinhetMeetjesland.

Heb je zelf nog een leuk initiatief rond erfgoed? Voer het in in de UITdatabank met het label ‘erfgoed’ en het verschijnt automatisch onder het aanbod voor Erfgoeddag.

Hieronder volgen nog enkele extra tips om coronaproof van erfgoed te genieten tijdens het Erfgoeddagweekend:

Op stap met de Erfgoedapp

Regelmatig verschijnen nieuwe wandel- of fietsroutes in de Erfgoedapp. Er zijn al tours beschikbaar voor Zelzate, Aalter, Lievegem en Assenede. Ontdek hier alle tours in Vlaanderen.

Liever snel en in de buurt? Surf met je smartphone naar meetjes.land en ontdek de dichtstbijzijnde erfgoedlocatie bij jou in de buurt!

Knutselen en spelen vanuit je kot of in de klas

Speciaal voor deze ietwat uitzonderlijke editie van Erfgoeddag ontwikkelde de erfgoedcel een extra doebundel voor kinderen. Kinderen leren al spelenderwijs het erfgoed uit de streek kennen. Ideaal als vakantieboek bij regenachtige dagen, of in de klas. De bundel kan je hier downloaden.

De Meetjeslandse Meesters achterna? Wist je dat in de kerk van Watervliet een topstuk hangt? Een werk dat kan tippen aan de Vlaamse primitieven. Ontdek alles over het meesterwerk via de website van Meesters in Situ. Zelf een meester? Dan dagen we je uit met deze kleurplaat! Ga je voor een reproductie of steek je het oude werk in een nieuw jasje? Wij zijn benieuwd!

Ken jij alle reuzen uit het Meetjesland? Misschien maak je zelf wel een nieuw reus? Volg deze handleiding en ga aan de slag met papier maché!

Reuzenhoofden

In het Meetjesland vind je niet enkel landbouwbedrijven, het is ook een regio van industrie! In het verleden waren er bijvoorbeeld heel wat textielfabrieken in deze regio. In het project waarschootstof kwam dit verleden tot leven via een tentoonstelling en tal van leuke workshops. Benieuwd naar hoe vroeger stof werd gemaakt? Ga dan zelf aan de slag met je eigen weefgetouw! In onze Handleiding weven vind je instructies om een eigen stukje te weven!

Wist je dat de erfgoedcel ook spelkoffers uitleent voor in de klas? Erfgoedkoffers vol boeiende objecten uit vervlogen tijden: maak een minimuseum, kruip in de huid van een archeoloog of speel een spel ‘op oude wijze’. Ontdek ze allemaal in onze uitleendienst.

Erfgoed proeven

We kunnen even niet op restaurant door de coronamaatregelen, dan maar zelf kokkerellen! Probeer eens een erfgoedrecept uit en ondervind ‘aan den levende lijve’ de authentieke smaak van streekgerechten. Recepten ‘van weleer’ vind je o.a. op de Erfgoedbank Meetjesland.

Op zoek naar eettradities uit andere culturen? Lees dan ons Iftartijdschrift. Een tijdschrift vol weetjes over de Iftartraditie bij moslims, over Turkse en Meetjeslandse culinaire tradities. Uiteraard ook met lekkere receptjes!

Luisteren naar Meetjeslandse verhalen

Niets zo sappig als het Meetjeslandse dialect! Luister naar interviews over lokale tradities en anekdotes uit het project Meetjesklap.

Virtuele expo’s

Scrollen door (oude) foto’s, we doen het tegenwoordig overal op sociale media….Nostalgische foto’s van toen, opmerkelijke erfgoedobjecten of affiches, ontdek ze allemaal op onze erfgoedbank! Via de thematentoonstellingen vind je snel de weg in de erfgoedbank, voer een zoekterm in of selecteer op gemeente.

Meer interesse in artistiek erfgoed? We verzamelden de Meetjeslandse toppers in de beeldbank van Meetjeslandse Meesters.