Buurten met erfgoed in Nevele gaat verder!


buurten met erfgoed - LandegemIn het schooljaar 2014-2015 gingen zes basisscholen in Nevele aan de slag met erfgoed in de klas. Voor het project Buurten met Erfgoed verdiepten leerkrachten zich in het erfgoed van hun dorp of van hun school. De lokale Heemkundige Kring hielp de leerkrachten op weg met het organiseren van erfgoedactiviteiten voor de leerlingen. Nu, een jaar later, zitten enkele betrokken actoren samen en kijken ze terug op het project.

Hoewel het project intussen is afgerond, leeft het voort bij vele leerkrachten. Zo zoekt Leefschool Klavertje 4 heel het jaar door naar een ‘erfgoedinsteek’ voor projecten en werkt ook de Vrije Basisschool Sint-Paulus het project verder uit. De gemeentelijke basisschool van Landegem wil op haar beurt de speelplaats ‘pimpen’ met oude straatnamen die verwijzen naar het Landegemse erfgoed.  De kruiptunnels en klimmuur worden in de toekomst misschien omgedoopt tot de Renaat de Rudderstraat. De tuin met bijenhotels, wilde bloemen of struiken en bomen worden de Trezetuin, verwijzend naar de Trezeke Meyers erfgoedappelbomen. Op de muur van de fietsenstalling komt Het Soete Beesepad waar leerlingen alles leren over aardbeien.

Benieuwd naar de nieuwe erfgoedlook van de school? Met een playmobil maquette brengen ze hun erfgoedplannen tot leven. Kijk je mee?

Lees het volledige artikel “Buurten met erfgoed: op de thee bij Marie Comparé in Nevele”

Gerelateerd aan dit bericht:

  • Erfgoedcel Meetjesland werkte mee aan het pilootproject ‘Buurten met Erfgoed’, waarin zes basisscholen in Nevele aan de slag gingen met erfgoed. De leerkrachten van de tweede graad organiseerden erfgoedactiviteiten waardoor…
  • Elke wijk, elke buurt, elk dorp vertelt verhalen over vroeger. Overal vind je er erfgoed terug: in het landschap, de oude gebouwen, de plaatselijke musea, de verhalen en liederen van vroeger,…