de Week van de Dodendraad – 7 tot 14 oktober 2018


De dodendraad was een 322 kilometer lange draadversperring tussen het bezette België en het neutrale Nederland. De Duitse bezetter had deze levensgevaarlijke elektrische prikkeldraad aangelegd om zo te verhinderen dat deserteurs, smokkelaars en spionnen de grens overstaken.  Meer dan 1000 mensen lieten hierbij het leven.

Honderd jaar na het afbreken van de dodendraad wil stichting Verhalis, samen met de grensgemeentes en de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland het traject van de dodendraad blijvend markeren in het landschap.

Tijdens de Week van de Dodendraad (7-14 oktober) planten kinderen uit de grensgemeenten een lint van krokussen langs het hele traject. Zo wordt ieder voorjaar opnieuw dit stukje geschiedenis tot leven gebracht.

De plantacties gaan door op de volgende dagen:
Sint-Laureins*: plantactie op 26 september, van 9 tot 12u. Er wordt geplant in Kantijne tot Vuilpan en over Moershoofde. Om 15u is er een officieel moment met inhuldiging van de herdenkingsplek aan ‘Klein België’ ter hoogte van Moershoofdebrug. Je kan ook deelnemen aan een belevingswandeling met Soldaat Ernst in Klein België.
Maldegem*: plantactie op 27 september, van 13.45u tot 15u. Er wordt geplant in het Grenspad en Fortunapad.
Assenede: 5 oktober, van 9-12u: Poeldijkstraat in Assenede en de Haven in Boekhoute. Om 10.45u is er een uitwisselingsmoment met de leerlingen van Sas van Gent (ze gaan doosjes met krokussen uitwisselen). Om 13.30u is er een uitwisselingsmoment met leerlingen uit Philippine en een persmoment in de Braakmanstraat in Boekhoute
Wachtebeke: 11 oktober
Zelzate: 11 oktober van 13.30u tot 15u. Planten aan de Poeldijk, Oudenburgse Sluis en de Stekkerweg.
Damme: 11 oktober, 13 tot 15u. Planten aan de Zeedijk in Lapscheure.

 * Sint-Laureins en Maldegem planten krokussen tijdens de week van het Zwin

Meer info kun je vinden op de Facebook pagina van ‘de Dodendraad leeft’.

Je kunt ook een fietstocht maken langs het traject van de dodendraad door de grensstreek tussen België en Nederland. Meer info kun je hier vinden.