COMEETcafé “Meetjesland goes Classic”


Festival van Vlaanderen en Comeet organiseerden op op 22 april een online praatcafé om na te denken over de toekomst van klassieke muziek in het Meetjesland.

Kunnen we onze netwerken van lokale en bovenlokale initiatieven verbinden en de podiumkansen voor nieuwe artiesten verhogen?

We luisterden naar enkele boeiende getuigenissen en gaven ruimte voor nieuwe ideeën en artistieke input.

Getuigenissen van diverse lokale samenwerkingen:
Ludwine van de Voorde, Sint-Martinusgilde uit Zomergem 
Glen Lambrecht, solist bij Slovaaks Nationaal Ballet en oprichter Glen Lambrecht Productions uit Knesselare
Dorotea Haers, coördinator klassiek MUDA uit Evergem 

Gesprekken en brainstormen in kleine groepen: 
Drempels en moeilijkheden bij de organisatie van klassieke concerten?
Oplossingen, nieuwe formules, andere partnerschappen?

Een niet meer zo uniek beeld: de ‘groepsfoto’ tijdens het COMEETcafé.

Verrijkende brainstorm

Dat het praatcafé heel wat frisse ideeën heeft opgeleverd, mag blijken uit onderstaande woordenwolk.
Klassieke muziek betekent zoveel meer dan een rijkelijk aangeklede concertzaal met het obligate strijkerskwartet of ballet. Het hoort een beleving te zijn. Dat we daarvoor buiten de lijntjes mogen kleuren, is duidelijk.

Een klassieke insteek kan voorbij de paden van een voorstelling gaan wanneer je een artiest of groep creatief inzet, bv. door de communicatiestrategie van een bedrijf te muzikaal te vertalen naar de kijker of luisteraar. Het kan een verrassende combo tussen dans en muziek zijn tijdens een sportwedstrijd. Het kan zelfs een totaalbeleving zijn in een unieke setting, weg van concertgebouwen, richting uniek onroerend erfgoed of zelfs in het duister.

Dat voor dergelijke projecten ondersteuning vereist is, spreekt voor zich. De vraag rijst of in de organisatie en de promotie van een klassiek evenement een professionele en overkoepelende samenwerking en meer inspraak mogelijk is. Niet alleen met Festival Vlaanderen, maar ook met de gemeentes, dansscholen, academies moet de opstart van een netwerk en uitbreiding van het bestaande netwerk mogelijk zijn. Vooral scholen vormen een niet te onderschatten bron aan talent. Door jongeren podiumkansen te bieden, verruimen we onze verbinding met onze regio.

Jongeren kiezen nochtans vaker voor jazz dan voor het klassieke oeuvre, maar dat mag geen obstakel betekenen. Door drempelverlagend te werken qua insteek (meer storytelling), aanpak (samen) en een faire prijszetting, moet het mogelijk zijn om vrij van leeftijd, achtergrond en muzikale voorkeur een gedragen platform te creëren in het ruime Meetjesland.