Bekijk het filmpje van Buurten met Erfgoed


buurten met erfgoed merendreeErfgoedcel Meetjesland werkte mee aan het pilootproject ‘Buurten met Erfgoed’, waarin zes basisscholen in Nevele aan de slag gingen met erfgoed. De leerkrachten van de tweede graad organiseerden erfgoedactiviteiten waardoor de leerlingen het erfgoed rond de school beter leerden kennen. Erfgoedcel Meetjesland filmde en fotografeerde deze activiteiten en verwerkte dat beeldmateriaal in een filmpje. Het filmpje biedt een mooie blik op het project ‘Buurten met Erfgoed’ in Nevele.

Buurten met Erfgoed

Het project Buurten met Erfgoed is een initiatief van Agentschap Onroerend Erfgoed in samenwerking met FARO, het steunpunt voor het roerend en immaterieel erfgoed, CANON Cultuurcel van het agentschap voor Onderwijscommunicatie, Educatie voor Duurzame Ontwikkeling van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Mooss vzw en Erfgoedcel Meetjesland/COMEET.

Rond elke school, in elke buurt en in elk dorp vind je verhalen over vroeger terug: in het landschap, de oude gebouwen, de plaatselijke musea, de fabels en liederen van vroeger, de gerechten, de tradities, …

Voor dit project bracht Erfgoedcel Meetjesland zes basisscholen uit Nevele samen. Ook de lokale heemkundige kring Het Land van Nevele en de lokale musea, zoals het Kuipersmuseum en de Zevenbunder, werden betrokken bij dit project en gevraagd om de leerkrachten op weg te zetten met het organiseren van erfgoedactiviteiten voor de leerlingen. Voor dit project stelden ze graag hun expertise ter beschikking.

In Landegem werd een heuse projectweek over erfgoed georganiseerd. De leerlingen speelden er volksspelen, kregen er les over straatnamen en dialectwoorden en gingen in de buurt op wandel om er te zoeken naar erfgoed. In Merendree gingen de leerlingen op pad en ontmoetten ze op hun wandeling historische figuren die verhalen vertelden over de geschiedenis van Merendree. Ook in de andere deelnemende scholen stonden er heel wat erfgoedactiviteiten of projecten op het programma!

Lancering filmpje Buurten met Erfgoed

Al deze erfgoedactiviteiten werden gefilmd en gefotografeerd, het verzamelde beeldmateriaal werd verwerkt tot een filmpje. Het filmpje biedt een mooie blik op het project Buurten met Erfgoed in Nevele. Geïnteresseerden kunnen het filmpje bekijken op het You Tube-kanaal van COMEET.

 

Met dank aan Heemkundige Kring Land van Nevele, Gemeente Nevele, Gemeenteschool Landegem, Leefschool Klavertje 4, Basisschool Sint-Paulus Hansbeke, Basisschool Sint-Gerolf Merendee, Sint-Vincentius Nevele en Gemeenteschool Nevele.

Gerelateerd aan dit bericht:

  • In het schooljaar 2014-2015 gingen zes basisscholen in Nevele aan de slag met erfgoed in de klas. Voor het project Buurten met Erfgoed verdiepten leerkrachten zich in het erfgoed van hun…
  • Elke wijk, elke buurt, elk dorp vertelt verhalen over vroeger. Overal vind je er erfgoed terug: in het landschap, de oude gebouwen, de plaatselijke musea, de verhalen en liederen van vroeger,…