Gesubsidieerde erfgoedprojecten indienronde mei 2017


vc illustratie subsidie geldMet het subsidiereglement ondersteunt Erfgoedcel Meetjesland erfgoedprojecten. Op 1 mei liep de eerste subsidieronde van 2017 af. Aan 6 projecten werd een subsidie toegekend.

 

Terechtstellung

De Twee Ambachten (Assenede)

De Heemkundige Kring De Twee Ambachten organiseert enkele aaneensluitende activiteiten in het kader van de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog.

Het betreft het voorlezen van afscheidsbrieven van geëxecuteerden en een nachtelijke voettocht vanuit Boekhoute naar de Offerlaan in Gent. Naast deze ingetogen activiteiten wordt ook gewerkt aan een groot publieksweekend rond de bunkers in de gemeente, in samenwerking met tal van organisaties en lokale middenstand.

Dorpscinema Astrid/Riva herleeft

Gemeente Evergem 

Cultuurcentrum Evergem start in het najaar van 2017 met een eigen filmprogrammatie. Het openingsevent wil sfeerschepping bieden via een letterlijke rode loper, omkadering i.s.m. videoclub Evergem die een filmset recreëert, een legertje persfotografen als figuranten bij verwelkoming publiek, speciale verlichting buiten (draaiende spots), ijspralines die aangeboden worden door hostessen, enz.

Met de herschepping van cinema Astrid in het bibliotheekfiliaal naast het cultuurcentrum zal het publiek de kans krijgen om de sfeer op te snuiven van wat een dorpscinema was. Dit met focus op het gebouw, de promotie, het publiek, de geschiedenis en de techniek.

Historiek van 70 jaar Zomergemse jaarbeurs

Zelfstandig Ondernemend Zomergem vzw

De Jaarbeurs van Zomergem is een evenement dat jaarlijks heel wat inwoners (en lokale middenstanders) uit Zomergem en omliggende gemeenten op de been brengt. De vzw die deze jaarbeurs organiseert wil de 70ste verjaardag van de jaarbeurs aangrijpen om het archief van de organisatie van de jaarbeurs te digitaliseren en tentoon te stellen. Daarnaast worden de standhouders gevraagd om in te spelen op het thema met objecten van vroeger en de link te leggen met vandaag.

Academie van de smaak

Bibliotheek Eeklo 

Met dit project wil de stad, vertrekkend vanuit een indrukwekkende collectie opgebouwd door de oud-bibliothecaris, aandacht geven aan het culinaire erfgoed uit Eeklo en het Meetjesland. De Gastronomische bibliotheek, vandaag een collectie van 1.600 boeken, vormt de basis voor een Academie van de Smaak. Deze Academie zal aandacht besteden aan oude recepten en kookgeschiedenis door middel van workshops, lezingen en het verspreiden van oude recepten en keukenweetjes.

Middelburg in de ban van verhalentellers

Erfgoedcomité Maldegem

Aan het verleden van Middelburg-in-Vlaanderen is een rijkdom aan cultuur-historische verhalen verbonden. Deze worden via verhalenvertellers in authentieke klederdracht langsheen een wandelparcours gebracht. Er is een familiezoektocht, workshop voor kinderen, lezing en concert in de kerk van Middelburg.

Tentoonstelling WOI

Koninklijk Atheneum Zelzate 

Het Koninklijk Atheneum zet de jaarlijkse klassenwerking rond de herdenking van WOI verder. Dit met een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog, die permanent zal opgesteld staan in de school en uitgeleend zal kunnen worden. Deze algemene tentoonstelling wordt aangevuld met het thema ‘WOI eten in Zelzate”, met o.a. de confituurfabriek die werd ingereicht als commission for relief.

 

 

Gerelateerd aan dit bericht: