1 jaar IOED Meetjesland


Deze maand mag IOED Meetjesland een eerste kaarsje uitblazen!
Sinds de oprichting van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst op 1 januari 2018 werd er hard gewerkt aan de uitbouw van een onroerend erfgoedwerking voor het Meetjesland. En dat al dat harde werk loont, bewijzen de cijfers! Er werden vorig jaar ruim 100 adviesaanvragen ingediend met betrekking tot bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. En de adviesvragen blijven binnen stromen.

Daarnaast werden er samen met de gemeenten een hele reeks kleine en grote projecten rond onroerend erfgoed geïnitieerd die we verder zullen uitrollen in 2019. Zo blijven we ook het komende jaar waken over al het erfgoed dat het Meetjesland zo kenmerkend maakt en blijven we iedereen wijzen op het rijke verleden van de regio. 

Sinds kort kunnen we ook rekenen op een enthousiaste ploeg van vrijwilligers die sinds eind december samen met ons alle gebouwen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed controleren op bewaartoestand en erfgoedwaarde. Verder is het ook uitkijken naar de eerste resultaten van Waarschootstof, een project rond het industrieel erfgoed van het Meetjesland.

In 2019 willen we zeker het publiek meer actief aanspreken. Noteer alvast Open Monumentendag (9 september) en de Archeologiedagen (14-16 juni) in de agenda! 

Voor IOED Meetjesland bundelen 11 gemeenten in het Meetjesland de krachten. Concreet gaat het om de gemeenten Aalter, Eeklo, Evergem, Knesselare, Lovendegem, Waarschoot, Wachtebeke, Zomergem, Sint-Laureins, Nevele en Maldegem. De IOED ondersteunt de betrokken gemeentebesturen en ambtenaren in hun beleid en dienstverlening inzake bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Om een kwaliteitsvolle werking te garanderen stellen Veneco, Cultuuroverleg Meetjesland (COMEET) en Regionaal Landschap Meetjesland (RLM) hun expertise ter beschikking.