Wie is wie: musea


Hier vind je een overzicht van de musea en bezoekerscentra met een link met erfgoed en/of lokale geschiedenis in het Meetjesland.

(Klik op de plusjes links om een museum open te klappen)

Bardelaeremuseum (Lembeke, Kaprijke)

In het Bardelaeremuseum maakt de bezoeker kennis met het oude Meetjesland. Met meer dan 15.000 collectiestukken, verdeeld over 105 verschillende beroepen en verspreid over ongeveer 1.200 vierkante meter tentoonstellingsruimte, breekt de Bardelaere-collectie allicht menig record. Landbouwalaam, huisraad uit vroegere tijden en ambachtelijke voorwerpen maken deel uit van deze unieke verzameling. Buiten de drie museumzalen zijn een mini-scheepswerf, een weerstation, een oorlogsbunker en een sprookjesbos te bekijken. In de oude boerenwoning tenslotte is een volkscafeetje met terras ingericht.

Adres en contact

Ledestraat 42, Lembeke (Kaprijke)

T 09 377 04 22
E bardelaeremuseum@skynet.be

Openingsuren

Open iedere zondag van 14.00 tot 18.00 uur, vanaf de eerste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.
Groepen kunnen het museum elke weekdag bezoeken op afspraak.

Toegangsprijs

  • Individueel: 5 euro, gewone consumptie inbegrepen
  • Groep: 5 euro, consumptie en gids inbegrepen
  • Schoolverband: 2.5 euro, gewone consumptie en gids inbegrepen
  • Kinderen tot 12 jaar en vergezeld van hun ouders: gratis
Bezoekerscentrum Boekhoute (Boekhoute, Assenede)

In het Bezoekerscentrum Boekhoute vind je 2 musea:
– Boekhoute, vissersdorp zonder haven
– Grote Vrouwen en de Groote Oorlog

Vissersdorp zonder haven

In 1952 lag Boekhoute nog aan de zee dankzij de Braakman, een voormalige zeearm van de Westerschelde die tot voorbij Philippine aan de Belgisch-Nederlandse grens kwam. Toen sloten de Nederlanders de Braakman af en werd Boekhoute een vissersdorp zonder haven. Maar er zijn wel nog garnaalvissers, die dagelijks de Westerschelde opvaren vanuit Breskens en Terneuzen. Boekhoute is zijn vissersverleden nog lang niet vergeten. Je verneemt er meer over in het bezoekerscentrum.

Wist je trouwens dat er een vissersschip ligt aangemeerd op het dorpsplein? De BOU8 houdt samen met het bezoekerscentrum de herinnering aan ons rijke vissersverleden levendig…

Grote Vrouwen en de Groote Oorlog

De rol van de vrouw werd vaak onderschat tijdens de oorlog. Ze stonden vaak in voor de voeding en dus het overleven van hun gezin. Een aantal onder hen raakte betrokken in het spionagemilieu. Deze tentoonstelling brengt de verhalen van enkele markante Boekhoutse vrouwen. Kinderen kunnen een spel spelen over smokkelen langs de grens.

Vijf vrouwen nemen je mee op hun levenspad. Je kijkt naar de wereld door hun ogen. De wereld als spionne, vissersvrouw, verpleegster en soepbedeelster. Elk vertellen ze hun verhaal over de Groote Oorlog. Hoe overleefden ze en welke impact had de Duitse bezetting op hun leven?
Beide tentoonstellingen hebben een kinderaanbod met Peetje Gîrnaert en Garry Garnaal.

Adres en contact

Boekhoutedorp 3, Boekhoute

T 09 341 90 80
E toerisme@assenede.be
W www.assenede.be

Openingsuren

Heel het jaar door op woensdag en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur, op vrijdag tot 15.30 uur.

Vanaf 15 juni tot en met 30 september ook op zaterdag en zondag van 10.30 tot 16.00 uur.

Bezoekerscentrum Drongengoedhoeve (Ursel, Knesselare)

De Drongengoedhoeve is een historische abdijsite in een groot bosrijk gebied. De abdijhoeve kan te allen tijde bezocht worden, voor het landschapsinfocentrum en de herberg gelden wel openingsuren (zie verder).

In het landschapsinfocentrum Meetjesland wordt het verhaal van de streek verteld en krijgt de bezoeker toeristische en recreatieve informatie over de omgeving. Op een audiovisuele manier wordt de landschapsgeschiedenis van het Maldegemveld en de historiek van het Drongengoed meegegeven.

Kinderaanbod

Op en rond de abdijhoeve wordt het verhaal van de omgeving verteld met tekstpanelen. Er zijn ook panelen op kindermaat. Vanop de Drongengoedhoeve vertrekt er eveneens een kabouterpad. Dit maakt kinderen op een leuke manier wegwijs over het bos en de omgeving.

Adres en contact

Drongengoedweg 9, Knesselare

T 09 325 09 80
W www.drongengoedhoeve.be
E info@drongengoedhoeve.be

Openingsuren

Vanaf 1 mei tot en met 31 augustus:
– gesloten op woensdag
– van maandag tot zondag van 10.00 tot 19.00 uur
– op vrijdag open vanaf 14.00 uur.

Vanaf 1 november tot en met 28 februari
– gesloten op woensdag
– van maandag tot vrijdag van 13.30 tot 17.30 uur
– zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.30 uur

Vanaf 1 september tot en met 1 oktober & vanaf 1 maart tot en met 30 april:
– van maandag tot donderdag van 11.00 tot 17.30 uur
– vrijdag van 14.00 tot 17.30 uur
– zaterdag en zondag van 10.00 tot 19.00 uur

Duivekeethoeve (Zomergem)

In het museum kan je allerlei oude landbouwwerktuigen bewonderen die dateren van 1850 tot 1960. De uitgebreide verzameling, georganiseerd volgens thema, is te bezichtigen op een nog actief landbouwbedrijf.

Adres en contact

Willy en Marie-Thérèse Berth-Haesaert
Durmstraat 54, Zomergem

T 09 372 78 33
W www.duivekeethoeve.be

Openingsuren

Op afspraak

Eddy Wally Museum (Zelzate)

De roots van Eddy Wally, de bekende schlagerzanger, liggen in Zelzate. Daar werd in 2014 een museumkamer geopend met tal van herinneringen aan de carrière van ‘The Voice of Europe’.

Een lichtzuil, indertijd gebouwd voor zijn 75ste verjaardag, verwelkomt bezoekers aan de museumdeur. Dochter Marina stond voor de samenstelling van het museum. Vitrinekasten vol kostuums, hoeden, schoenen en boa’s herinneren aan zijn glamoureuze optredens. Verder is Eddy Wally’s eerste gitaar te zien, naast gouden platen, onder meer van hits als ‘Chérie’ of ‘Ik gaf jou een roos’, allerlei awards en souvenirs uit pakweg Las Vegas of Goa.

In ’t Klooster in Zelzate zitten er, naast dit museum, nog drie musea onder hetzelfde dak: Museum Mietje Stroel, Museum Tweede Gidsen en het Heemkundig museum en documentatiecentrum Heemkundige Kring Selsaete.

Adres en contact

’t Klooster
Kerkstraat 64a, Zelzate

Hugo Colpaert
T  0475 47 47 48
E info@alldifferent.be

Openingsuren

De musea in ’t Klooster in Zelzate zijn gratis te bezichtigen elke eerste dinsdag van de maand (niet in juli en augustus), van 13.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kan je het Eddy Wally Museum ook op afspraak bezoeken.

Expo Krulbol (Evergem)

Expo Krulbol is een tentoonstelling over het tijdloze verhaal van de geliefde Meetjeslandse volkssport krulbollen. Ze is ondergebracht in de molen op Doornzele Dries. Hoe hoger je in de molenromp klimt, hoe meer je weet over het krulbollen. Boven heb je een panoramisch zicht op Gent en Evergem, beneden kan je iets drinken tussen de krulbol-souvenirs.

Adres en contact

Doornzele Dries 1b, Evergem

T 0476 46 60 02
E huyghe.p@belgacom.net
W www.krulbol.be

Openingsuren

Vanaf april tot en met oktober op zondagen van 14.00 tot 19.00 uur.
Voor groepen steeds open op afspraak

Heemkundig Museum Moervaartstede (Wachtebeke)

Het Heemkundig Museum Moervaartstede is een privémuseum. Het is de woning van het gezin Georges De Laender.

De eigenaar begon al te verzamelen van toen hij nog een kind was. Hij verzamelde enkele vreemde munten en van daaruit ontstond stilaan een collectie met een boeiende verscheidenheid. In 1965 startte hij met de aankoop van de inboedels van onteigende huizen. het museum Moervaartstede opende in 1975 en is sindsdien voortdurend in evolutie.

De verzameling van het Heemkundig Museum is ingedeeld in 20 reeksen: de prehistorie, een volledig ingericht ‘huizeke van een keuterboerke’, een klompenmakerij, een verzameling fietsplaten, een collectie oude munten, een verzameling gewijd aan de volksdevotie en het bijgeloof, herinneringen aan beide wereldoorlogen, volks- en kansspelen, pijlen en tabak, een collectie aardewerk, 1ste elektriciteit en radio in Wachtebeke, een tentoonstelling ‘van kaars tot lamp’ en een collectie mosterdpotten.

Adres en contact

Kalve 70
9185, Wachtebeke

T 09 345 04 44

Openingsuren

Museum is enkel te bezichtigen na afspraak via 09 345 04 44.

Heemkundig museum en documentatiecentrum Selsaete (Zelzate)

De Heemkundig museum van de HK Selsaete herbergt de vaste collectie, bestaande uit opgravingen van tijdens de aanleg van het kanaal Gent-Terneuzen (mammoetbeenderen, oude prehistorische werktuigen,…). Daarnaast organiseert de heemkring ook wisseltentoonstellingen.

In ’t Klooster in Zelzate zitten er, naast dit museum, nog drie musea onder hetzelfde dak: Museum Mietje Stroel, Museum Tweede Gidsen en het Museum Eddy Wally.

Openingsuren 

Elke eerste dinsdag van de maand van 14 tot 17 uur.

Adres en Contact

’t Klooster
Kerkstraat 64A, 9060 Zelzate

Arlette Janssens
T 09 345 09 33
E arlettejanssens@skynet.be

Mola, het provinciaal Molencentrum (Wachtebeke)

Het Provinciaal Molencentrum Mola is een baken voor de molenzorg op vele fronten. Het is gehuisvest in kasteel Puyenbrug in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

Je vindt er:

  • Het museum en bezoekerscentrum met een interactieve tentoonstelling, die tal van educatieve mogelijkheden biedt. In de tentoonstelling van Mola staan de techniek van de molen, de geschiedenis van de Vlaamse staakmolen en de toekomst van hernieuwbare energie centraal. Het waardevolle molenpatrimonium en de moderne wind- en waterturbines doen er elk hun verhaal over water en wind.
  • De bibliotheek en documentatiecentrum, voor wie meer wil weten over molengeschiedenis of –techniek (raadpleging na afspraak).
  • Het expertisecentrum over oude en nieuwe molens. We geven advies, beheren de vijf molens die de Provincie Oost-Vlaanderen in eigendom heeft, ondersteunen activiteiten en publicaties,…

Je wandelt er binnen in een dynamische tentoonstelling over molenzorg, molentechniek, molengeschiedenis, molenbeleid en een toekomst met molens. Hier maak je grondig kennis met het fenomeen ‘molen’ in zeer verscheiden aspecten. Doe-modellen en maquettes nodigen uit tot interactie. Film en computersimulatie brengen de hoofdthema’s verrassend in beeld. Rondleidingen worden aangepast aan de leeftijd en de belangstelling van de groep. Mola geeft ook bakworkshops voor volwassenen en kinderen onder begeleiding van een bakker-molenaar en met meel gemalen op molenstenen.

De kracht van wind en water aan den lijve ondervinden. Wieken, assen, kammen zien draaien om de stenen aan het malen te zetten. Het kan! Mola organiseert op vraag (educatieve) bezoeken in haar werkende molens. Wij geven ook maaldemonstraties waarbij je zelf een zak graan kan laten malen. Contacteer ons voor het volledige aanbod.

Adres en contact

T 09 342 42 40
mola@oost-vlaanderen.be
www.oost-vlaanderen.be/mola

Openingsuren

Het museum en het bezoekerscentrum zijn gratis toegankelijk op volgende momenten:

  • Van 1 april tot 30 september: van woensdag tot vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur | in het weekend en op feestdagen van 10.30 tot 18.00 uur
  • Van 1 oktober tot 31 maart: van woensdag tot zondag bezoeken tussen 9.30 en 17.00 uur
Museum Mietje Stroel (Zelzate)

Tekenend voor Zelzate is Mietje Stroel, het meisje dat plaste waar het haar paste. Door een smokkelaar op het Zelzaats stort opgevoed, heeft deze vondelinge nu een standbeeldje vlak voor het gemeentehuis en zelfs een eigen museum. Mietje Stroel staat ook bekend als de officiële verloofde van Manneken Pis uit Brussel.

Het museum bevat gekregen kostuumpjes, prentkaarten, foto’s, boeken, snuisterijen, en originele pispotjes enz..die verband houden met dit plassende meisje.

In ’t Klooster in Zelzate zitten er, naast dit museum, nog drie musea onder hetzelfde dak: Museum Tweede Gidsen, Museum Eddy Wally en het Heemkundig museum en documentatiecentrum Heemkundige Kring Selsaete.

Adres en contact

’t Klooster
Kerkstraat 64a, Zelzate

Beschermingcomité Garde Mietje Stroel Zelzate vzw
Willy Van der Sype
T 0478 21 44 25
E willyvandersype@gmail.com
W www.mietjestroel.be

Openingsuren

De musea in ’t Klooster in Zelzate zijn gratis te bezichtigen elke eerste dinsdag van de maand (niet in juli en augustus), van 13.00 tot 17.00 uur. Een bezoek op andere dagen kan je aanvragen via het contactformulier op de website of via 0478 21 44 25.

Museum of POP (N9, Eeklo)

MOP staat voor Museum of Pop. Pop? Juister is “popular arts”. Het gaat dus niet enkel over muziek, maar ook over kunst, literatuur, strips, … maar altijd in relatie met pop. Pop is soms maar ook niet altijd synoniem van “populair”: het kan zelfs heel marginaal of kleinschalig zijn. Het MOP bevat geluidsdragers in alle maten en vormen, (concert-) affiches, (concert-) foto”s, muziekboeken, tijdschriften (fanzines), originele contracten, promomateriaal, t-shirts, gadgets enz. Hoewel lang niet het gehele MOP kan worden getoond, zijn er nu 13 vitrinekasten waarin toch al behoorlijk wat te zien is. Het betreft een privé-collectie, die in ongeveer 30 jaar werd opgebouwd. N9/vzw Driewerf Hoera sloot een deal af, waarbij de vereniging de collectie gratis mag ontsluiten, tonen en exploiteren.

Adres en contact

N9 fabriek
Molenstraat 31
9900, Eeklo

T 09 377 93 94
info@n9.be
www.n9.be/nl/info/museum-of-pop

Openingsuren

Het MOP bezoeken (met rondleiding) kan op elke avond dat er concerten zijn in N9 en dat vanaf 18 uur (stipt) tot ongeveer 19.30 uur. Nadien heeft u nog de tijd om eventueel in de stad een hap te gaan eten, want concerten starten zowat altijd om 21 uur. Er worden maximum 10 bezoekers/keer toegelaten en het bezoek kan enkel in combinatie met een entreeticket. De rondleiding zelf kost 5 euro p/p, ter plekke te betalen.

Reserveren is nodig: 09 377 93 94. Zin om met een groepje vrienden (min. 8, max. 10) op een ander moment dit MOP te bezoeken? Dat kan worden afgesproken.

Museum Tweede Gidsen (Zelzate)

In het Museum Tweede Gidsen wordt het erfgoed bewaard van het Tweede Regiment Gidsen, een Leopard – tankbataljon uit Altenrath in Duitsland. In 1994 werd het regiment ontbonden, waardoor het rijke patrimonium van het roemrijke Cavalerieregiment van 1874 diende te verhuizen. De gemeente Zelzate was het regiment zeer erkentelijk voor de grote offers die de eenheid er gebracht had bij de verdediging tijdens de 18daagse veldtocht in de meidagen van 1940. Daarom werd het erfgoed ondergebracht in een museum dat vandaag drie zalen telt en het verhaal van het regiment toont.

In ’t Klooster in Zelzate zitten er, naast dit museum, nog drie musea onder hetzelfde dak: Museum Mietje Stroel, Museum Eddy Wally en het Heemkundig museum en documentatiecentrum Heemkundige Kring Selsaete.

Adres en contact

’t Klooster
Kerkstraat 64a, Zelzate

Koninklijke Verbroedering van het 2de Regiment Gidsen
Rik Miliaux
T 0476 22 81 17
E rik.miliaux@telenet.be

Jean-Claude Pocket
T 052 22 29 62 of 0476 52 16 09
E jcpochet@hotmail.com

Openingsuren

De musea in ’t Klooster in Zelzate zijn gratis te bezichtigen elke eerste dinsdag van de maand (niet in juli en augustus), van 13.00 tot 17 uur. Daarnaast kan je het Museum Tweede Gidsen ook op afspraak bezoeken.

Plattelandscentrum Meetjesland (Sint-Laureins)

Het Plattelandscentrum Meetjesland wil de land- en tuinbouw, het platteland en het Meetjesland beter bekend maken bij het grote publiek. Hiervoor worden culturele, recreatieve en educatieve activiteiten georganiseerd die de streek een toeristische meerwaarde geven.
Daarnaast biedt het Plattelandscentrum Meetjesland objectieve informatie aan over de hedendaagse land- en tuinbouw en zijn relatie tot het platteland.

Het Plattelandscentrum Meetjesland wil meewerken aan de ontwikkeling van de streek door, op zichzelf of in samenwerking met derden, de nodige initiatieven te nemen of projecten op te zetten in het kader van de plattelandsontwikkeling.

Contact
Leemweg 24, Sint-Laureins

T 09 379 78 37
W www.plattelandscentrum.be
E info@plattelandscentrum.be

Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve (Eeklo)

Deze hoevesite dateert vermoedelijk van 1241, toen Johanna Van Constantinopel grondeigendommen in Aalschoot verkocht aan het Gentse Rijke Gasthuis (de Onze-Lieve Vrouw-ter-Lazarie). De hoeve werd tot 1736 verpacht aan inwoners van Eeklo en omstreken. In 1736 neemt Joannes Huysman zijn intrek op de hoeve, wat meteen de start betekent van de generatie Huysman. Deze familie woonde in de hoeve tot 1996. Het monumentale poortgebouw is het enige middeleeuwse bouwwerk in Eeklo. Samen met het woonhuis is deze poort beschermd als monument. De dreef, de omwalling, de dienstgebouwen, het hof en de boomgaard zijn beschermd als dorpsgezicht.

In het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve maak je kennis met enkele belangrijke Meetjeslandse museumstukken. In het woonhuis hoor je het verhaal van de site en de familie Huysman, in de koeienstal is het provinciale open depot gevestigd met een focus op landbouwalaam en ambachtelijke voorwerpen.

In de cafetaria kan je terecht hoeve- en streekproducten geserveerd worden. De krulbolbaan achter de cafetaria is vrij te gebruiken, krulbollen zijn gratis te bekomen in de cafetaria. In de zomer zijn er ook allerlei leuke gezinsactiviteiten op de Huysmanhoeve, tijdelijke exposities, fiets- en wandeltochten,… In de gerestaureerde bakoven wordt op gezette tijdstippen brood gebakken. Je kan er een kijkje nemen en een warm brood kopen. Uniek is ook de hoogstamboomgaard met oude Meetjeslandse fruitrassen.

Contact

Bus 1, Eeklo

T 09 327 04 47
W www.huysmanhoeve.be
E huysmanhoeve@plattelandscentrum.be

Openingsuren

Vanaf 1 april tot en met 30 september: van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Steeds geopend op feestdagen.

Toegangsprijs

Toegang gratis

Provinciaal Bosinfocentrum Het Leen

Het provinciaal domein Het Leen is een bos van meer dan 260 ha in het noordwesten van de provincie Oost-Vlaanderen. Bezoek er het bosinfocentrum om meer te weten te komen over de bossen, de bomen en het hout. Er is een permanente tentoonstelling, een infobalie en in het audiorium worden desgevraagd multimediapresentaties getoond om je te helpen dit prachtige natuurgebied te ontdekken. In Het leen ligt ook een arboretum. Dit bomen- en struikenmuseum van meer 6 ha heeft een collectie van meer dan 7 000 planten. Elk seizoen vind je er andere soorten die er het beste van zichzelf geven.

Contact

Het Leen
Gentsesteenweg 80, Eeklo

T 09 376 74 77
www.hetleen.be
het.leen@oost-vlaanderen.be

Openingsuren 

Van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Wil je jouw museum of bezoekerscentrum ook in deze lijst? Laat het ons weten!