Uitleendienst


Wil je het erfgoed in jouw buurt digitaliseren, fotograferen, filmen of digitaal tentoonstellen, maar heb je daar niet het nodige materiaal voor? Of zoek je een materialenpakket om met kinderen en/of senioren rond het Meetjeslandse erfgoed te werken? De erfgoedcel heeft hiervoor enkele zaken ter beschikking die je gratis kan lenen. Het materiaal wordt niet uitgeleend voor activiteiten met een commercieel doel of voor projecten die geen verband houden met erfgoed van het Meetjesland.

Hoe kan je bij ons materiaal lenen?

Je reserveert het materiaal dat je wenst te lenen minstens vijf werkdagen vooraf bij COMEET via 09 373 75 96 of erfgoedcel@comeet.be. Je haalt het materiaal af op ons kantoor in Eeklo (Pastoor De Nevestraat 8, 9900 Eeklo). Op het moment van afhalen dien je ook een bruikleenovereenkomst in te vullen en te ondertekenen.

Meer informatie over de voorwaarden vind je terug in het reglement van de uitleendienst.

De nodige documenten kan je hier downloaden:

Wat kan je lenen bij ons? 

Materiaal voor digitalisering, tentoonstellingen,… 

A4-Scanner

Scanner Epson Perfection V850 Pro voor het digitaliseren van foto’s, documenten, dia’s en glaspositieven- of negatieven in verschillende formaten.

De scanner is transporteerbaar in een stevige flight case. Bij de scanner hoort een tas met een handleiding, software, de nodige kabels, houders voor negatieven …

Meer details over deze scanner vind je hier.


Draagbare fotostudio

De draagbare fotostudio is een kant-en-klare opnametent om kleine objecten mee te fotograferen. Met geïntegreerde ledlampjes en reflecterende binnenkant voor een gelijkmatige belichting. Afmeting: 70x70x70 cm

A3-Scanner 

A3-formaat scanner Microtek ScanMaker 9800 XL Plus voor het digitaliseren van foto’s, documenten (tot A3-formaat) en transparante materialen, zoals dia’s, (glas)-positieven en -negatieven.

De scanner is transporteerbaar in een doos (pakket van 12 kg). Bij de scanner hoort ook een tas met een handleiding, software, de nodige kabels, houders voor negatieven,…

Meer specificaties over de scanner vind je op deze webpagina.


Touchscreen

Tentoonstellingsscherm (touchscreen MSi Adora24 2M) met bijhorende software voor het aanmaken van tentoonstellingen met foto’s, documenten, filmpjes, muziek,… met 60 cm-scherm (diagonaal).

De digitale bestanden die je via de touchscreen wil tonen, moeten vooraf in de Tinkertouch-software ingevoerd worden door de erfgoedcel. Neem dus minimaal een maand op voorhand contact op met de erfgoedcel als je gebruik wil maken van de touchscreen.


-Videocamera

Videocamera

Filmcamera (Panasonic HC-V750) met bijpassende microfoon voor goede geluidsopname. Bij de camera krijg je ook een SD-kaart van 16 GB, de handleiding en de nodige kabels.


IRISBookSCAN

Boekscanner met OCR software 

Boekscanner (IRIScan Book 5) voor het scannen van foto’s en documenten. De scanner werkt via een microSD-kaart of via een rechtstreekse verbinding met je computer. Met de OCR Software kan je tekstdocumenten omzetten naar lees- en bewerkbare documenten.

Meer informatie en handleiding vind je hier 


Lamineermachine

Met dit toestel (Fellowes Jupiter 2) lamineer je A4 documenten in geen tijd. Het warmt snel op en heeft slechts 24 seconden per document nodig. Ideaal om teksten of afbeeldingen netjes te bewaren of tentoon te stellen.

Meer informatie over dit toestel vind je hier.


Educatief materiaal 

Reminiscentiespel Levenswandeling

Levenswandeling werd in 2017 ontwikkeld op initiatief van Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei, naar aanleiding van Erfgoeddag. Het is een leuk en eenvoudig spel om met ouderen of personen met dementie in gesprek te gaan over vroeger en elkaar zo op een andere manier te leren kennen. Het spel kan gespeeld worden door 2 tot 6 spelers en duurt 60 à 90 minuten. Lees meer


Meetjeslandse Reuzen ©Jos Notteboom

Mobiele infotentoonstelling Meetjesland Reuzenland

Met de mobiele infotentoonstelling kom je alles te weten over de Meetjeslandse reuzen en over reuzen in het algemeen: de geschiedenis, de bouw van reuzen, de rol van vrijwilligers en de typische reuzentradities. Met leuke wist-je-datjes, foto’s en boeiende verhalen.

De stand bestaat uit twee panelen (recto verso) en banners per reus of reuzengroep.


-Tobias

Educatief spel Tobias en de Meetjesrace 

Het educatieve pakket Tobias en de Meetjesrace is gebaseerd op het verhalenboek Tobias en de Meetjesmobiel. Het spel voert de kinderen langs alle gemeenten van het Meetjesland waardoor ze op een leuke en speelse manier bijleren over streekgerechten, legenden, tradities en de geschiedenis van het Meetjesland.


Het educatief bordspel is geschikt voor de tweede en derde graad van het lager onderwijs. Bij het spel hoort een groot oprolbaar spelbord en een spelkoffer met alle spelmateriaal.


-Sporen

Educatief spel Speuren naar Sporen 

‘Speuren naar sporen’ is een educatief kaartspel over archeologie in het Meetjesland en de Leiestreek, ontwikkeld voor de derde graad van het lager onderwijs. Het spel neemt de kinderen mee naar verschillende archeologische sites uit de regio’s. Ze leren meer over dagdagelijkse thema’s zoals wonen, leven en werken op het platteland door de eeuwen heen.
Het spel zit in een metalen koffer. Bij het spel is ook een handleiding voorzien.


-reminiscentie

Reminiscentiekoffer Boer zoekt ERFgoed

De ‘Boer zoekt ERFgoedkoffer’ is een reminiscentiekoffer met klein oud landbouwmateriaal, waarmee je herinneringen kan ophalen aan het landbouwleven van vroeger. Bij het landbouwmateriaal zitten ook fiches met verhalen over de voorwerpen. De koffer kan gebruikt worden door animatoren in woonzorgcentra die samen met de bewoners herinneringen willen ophalen aan het agrarische Meetjesland van vroeger.


Erfgoedkoffer Mini Museum

Met de erfgoedkoffer het Mini Museum leren kinderen van de eerste graad hoe het eraan toeging in de school van vroeger. In de koffer zitten authentieke erfgoedobjecten, een lesmap en ondersteunend lesmateriaal om met de objecten aan de slag te gaan. Zoek alvast een leuk plekje in de klas voor het schattige Mini Museum. De koffer bevat lesmateriaal voor 5 thematische sessies, met aandacht voor creatieve opdrachten.


Erfgoedkoffer “Wat is dat?”

Met de educatieve erfgoedkoffer Wat is dat? leren kinderen van de tweede graad op een speelse manier alles over het huishouden van vroeger. In de koffer zitten authentieke erfgoedobjecten, een lesmap en ondersteunend lesmateriaal om met de objecten aan de slag te gaan. De leerlingen maken in een inleidende les kennis met een oude koffiemolen, een strijkijzer uit staal, zakuurwerken en andere erfgoedobjecten. Er zijn drie verdiepende modules. In de eerste gaan de leerlingen op zoek gaan naar de geschiedenis achter markante voorwerpen. In een tweede en creatieve sessie geven ze het uurwerk van de toekomst vorm. En in module drie krijgen ze een bijzondere kijk op kapsels.


Erfgoedkoffer Playtime

Met de educatieve erfgoedkoffer Playtime leren kinderen van de derde graad op een speelse manier alles over spelen en vrije tijd in het leven van onze overgrootouders. In de koffer zitten authentieke erfgoedobjecten, een lesmap en ondersteunend lesmateriaal om met de objecten aan de slag te gaan. In een inleidende module maken de leerlingen actief kennis met het erfgoedmateriaal. Een tweede module legt een link tussen speelgoed en diversiteit. Met de derde module gaat de klas aan de slag om zelf een tentoonstelling te maken rond speelgoed van vandaag.

Voor meer informatie over het materiaal in de uitleendienst of voor meer uitleg bij het gebruik van bepaalde materialen kan je terecht bij een medewerker van de erfgoedcel.


Gerelateerd aan dit bericht:

  • In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. 100 jaar later wordt dit eerste conflict op wereldschaal overal herdacht. Sporen van de Groote Oorlog zijn ook in het Meetjesland terug te…
  • Op vrijdag 7 december organiseerde COMEET naar goede gewoonte de Cultuurhappening Meetjesland, de informele Staten-Generaal van het cultuurbeleid in onze regio. Deze editie ging door in het AZ Alma te…
  • Erfgoedvereniging KVVV Eeklo is eigenaar van een interessante collectie erfgoedobjecten. De stukken vertellen de geschiedenis van het dagelijkse leven in het Meetjesland. Met authentiek materiaal uit de collectie van KVVV…
  • Tijdens Open Monumentendag gebruik gemaakt van de Erfgoedapp om bepaalde routes en informatie tot bij het publiek te krijgen in coronatijden. Deze digitale app kan je nog steeds gebruiken om…
  • Met het subsidiereglement ondersteunt Erfgoedcel Meetjesland erfgoedprojecten. In 2019 zijn er twee subsidierondes. Meer info over het subsidiereglement vind je hier> Dit zijn de projecten die in 2019 erfgoedsubsidies mochten genieten.…