Erfgoedbank Meetjesland, digitaal museum


Via Erfgoedbank Meetjesland maak je kennis met het erfgoed van de streek. Deze online databank kan je het best vergelijken met een digitaal museum, waar je grote en kleine verhalen uit de regio ontdekt in de vorm van beeld- en geluidsfragmenten. Je vindt hem op www.erfgoedbankmeetjesland.be.

logo erfgoedbank meetjesland

De collecties

Op de erfgoeddatabank vind je vele soorten erfgoed. Naast foto’s en filmpjes zijn er ook kranten, archiefdocumenten, brieven, affiches, kaarten en geluidsfragmenten. Je kan vrij bladeren door de collecties of gericht zoeken via trefwoorden, persoonsnamen, plaatsen, materiaaltypes en collecties. Erfgoedbank Meetjesland biedt ook ‘e-expo’s’ aan: een selectie van materiaal rond specifieke thema’s die relevant zijn voor de regio.

Het materiaal op Erfgoedbank Meetjesland is afkomstig van diverse erfgoedpartners uit het Meetjesland:

heemkundige verenigingen, musea, archieven en documentatiecentra tonen er hun materiaal. Maar ook particulier materiaal is zeer welkom en krijgt een plaats op Erfgoedbank Meetjesland.

Erfgoedbank Meetjesland: voor particulieren en verenigingen

Je kan zelf je erfgoed tonen op de erfgoedbank of snuisteren door de vele foto’s en verhalen, maar de erfgoedbank biedt nog veel meer mogelijkheden. Zo kan je als bezoeker zelf trefwoorden geven aan de foto’s, commentaren achterlaten of beelden delen op de sociale media. Met de sectie ‘mijn erfgoed’ kan je ook een eigen selectie aanleggen van je favoriet materiaal op de erfgoedbank .

Voor erfgoedverenigingen is de erfgoedbank extra interessant. Met deze databank kunnen ze hun digitaal materiaal niet enkel ontsluiten voor het grote publiek, maar kunnen ze het ook zelf digitaal beheren.

Mag mijn materiaal op Erfgoedbank Meetjesland?

Heb jij nog foto’s, brieven, filmpjes,… uit de oude doos en wil je die graag delen met de rest van het Meetjesland? Dat kan! Iedereen met geschikt materiaal kan bij Erfgoedcel Meetjesland een login aanvragen en het materiaal zelf op de Erfgoedbank plaatsen.

Wil je zelf je collectie online plaatsen? Neem dan contact op met de erfgoedcel en we helpen je op weg. Zo hebben we een scanner ter beschikking en leren we je graag werken met de invoermodule van de erfgoedbank.

Contact: 09 373 75 96 of via erfgoedcel@comeet.be.

Gezocht: erfgoedbank ambassadeurs

Af en toe ontmoeten we eigenaars van uniek erfgoedmateriaal voor wie werken met een computer niet makkelijk is. Hun collecties blijven dan ook vaak verborgen parels in het Meetjesland. Met enkele vrijwilligers, onze erfgoedbank-ambassadeurs, willen we hen graag helpen om hun collecties toch op de erfgoedbank te plaatsen.

Kan jij overweg met een computer en internet en wil je helpen deze waardevolle collecties op de erfgoedbank te plaatsen? Laat ons iets weten op 09 373 75 96 of via erfgoedcel@comeet.be.

Neem een kijkje op www.erfgoedbankmeetjesland.be!